fallback

Русия съобщи, че контролира селището Лозувацке в Източна Украйна

Покровският сектор, където се намира селището, е обхванат от най-тежките боеве по протежението на фронтовата линия

10:58 | 28.07.24 г. 3

Руското министерство на отбраната съобщи, че силите му са поели контрол над селището Лозувацке в Покровския сектор на Донецка област в Украйна, където се водят едни от най-тежките битки в 29-месечната война, предава Ройтерс.

Генералният щаб на украинските въоръжени сили не спомена нищо за селището в своите сводки, но отбеляза, че в околния район се водят тежки боеве. Неофициални военни блогъри съобщиха за загуба на поне още две селища в сектора.

Руските сили напредват бавно и стабилно през Донецка област в Източна Украйна, след като през февруари превзеха ключовия град Авдиевка в Донецка област.

Руското министерство на отбраната съобщи, че силите на неговата групировка „Център“ са превзели Лозувацке, северозападно от контролирания от руснаците център на областта Донецк.

Министерството съобщи още, че силите му са нанесли удари и по други места в сектора и са отблъснали три украински контраатаки.

Украински официални представители съобщават от седмици, че Покровският сектор е обхванат от най-тежките бове по протежението на 1000-километровата фронтова линия.

В четвъртък президентът Володимир Зеленски обсъди положението в сектора два пъти с главнокомандващия Олександър Сирски.

Украинският генерален щаб съобщи в събота, че украинските сили са отблъснали 17 нападения в района, а на 10 места сраженията продължават.

„Положението е тежко, но е под контрола на въоръжените сили“, се казва в съобщението.

Популярният украински неофициален военен блог Дийпстейт (DeepState) не спомена Лозувацке в последния си доклад, но през последните два дни съобщи за падането на две села в сектора – Прохрес и Вовче. Официалните украински съобщения не признават такава загуба.

Междувременно стана ясно, че три цистерни в петролен склад в Курска област в Русия са се запалили в резултат на украинско нападение с дрон. Това съобщи изпълняващият длъжността губернатор на областта Алексей Смирнов, цитиран от Ройтерс.

Никой не е пострадал при нападението, а един от пожарите бързо е бил потушен. В гасенето на огъня, обхванал другите две цистерни, участват 82 пожарникари и 32 единици специализирана техника, допълни Смилнов в приложението „Телеграм“.

Министерството на отбраната на Русия съобщи в приложението, че системите му за противовъздушна отбрана са унищожили два дрона над Курска област.

Смирнов съобщи, че дроновете са повредили и няколко жилищни сгради в областта, като един човек е пострадал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:25 | 28.07.24 г.
fallback
Още от Свят виж още