fallback

Само 26% от българите виждат фалшивите новини като заплаха за демокрацията

Недоверието в институции и намесата на чужди държави в политиката са сочени като основни заплахи за демокрацията от европейците

15:47 | 26.07.24 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

38% от европейските граждани определят зачитането на демокрацията, правата на човека и Върховенството на закона  като основна силна страна на ЕС в последното проучване на Евробарометър, провело се в периода юни - юли 2024 година. А сред основните заплахи за демокрацията те виждат липсата на доверие в демократичните институции (36%) и разпространението на фалшиви новини (34%).

Фалшивите новини са един от най-често избираните отговори при определяне на заплахите срещу европейската демокрация в 11 държави от общността и делът е най-висок в Малта (46%), Словакия (45%) и Ирландия (43%). На обратния полюс са Италия (25%) и България (26%), посочват от ЕК.

Проучването показва, че европейците виждат заплаха за демокрацията си и във фалшивите новини от чужди недобронамерени източници (31%), както и директната намеса на чужди страни в политиката и икономиката на тяхната страна (30%). Липсата на ангажираност и интерес към политиката и провеждането на избори също е сред заплахите за демокрацията, отбелязани от 27% от анкетираните.

По-назад остават липсата на медийна свобода (16%) или киберзаплахите по време на избори (17%). Сборът на процентите надхвърля 100, защото участниците са давали по три отговора относно заплахите, които ги тревожат най-много.

Като цяло в ЕС има оптимизъм (55%), че демокрацията ще бъде защитена и ситуацията ще се подобри в следващите пет години. Българите също са оптимисти -  52%.

Проучването на Евробарометър показва още, че икономическата, промишлена и търговска сила (34%) и добрите отношения и солидарността между държавите в ЕС (28%), са посочени като основните силни черти на общността. 50% вярват в успеха на европейската икономика през следващите пет години.

Данните за България показват, че у нас като най-силна черта на ЕС се оценява стандартът на живота в ЕС (38%), както и зачитането на правата, демокрацията и законността (35%).

Опасенията на българите за бъдещето на ЕС са свързани най-вече с войната в Украйна (54%) и този процент е по-висок от средното за общността (50%). 43% от българите се тревожат от незаконната миграция, а по 26% смятат, че разходите за живот и климатичните промени ще са сред основните предизвикателства пред бъдещето на общността. Средно за ЕС незаконната миграция се смята за водещ проблем от 41%, а проблемите на околната среда се посочват от 35% от анкетираните.

Европейците са раздвоени какви да бъдат приоритетите пред ЕС в следващите години - по 33% посочват, че това трябва да бъдат климатичните промени и незаконната миграция. За българите основен приоритет трябва да е отбраната и сигурността (27%), а насоките към климата и миграцията се дават от по 22% от анкетираните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:48 | 26.07.24 г.
fallback
Още от Свят виж още