fallback

Населението на Япония намалява с най-бързия темп от началото на демографската криза

Чуждестранното население се е увеличило с 11% и за първи път е достигнало 3 милиона

14:51 | 25.07.24 г. 5

Броят на японските граждани е намалял с най-бързия темп през миналата година, откакто е започнало събирането на данни през 60-те години на миналия век. Това увеличава натиска върху социалната система и свиващия се пазар на труда в страната, предава Bloomberg.

Според данни на Министерството на вътрешните работи от сряда населението на страната е намаляло с над 861 хил. души до 121,6 млн. души през 2023 г. Въпреки че чуждестранното население се е увеличило с 11% и за първи път е достигнало 3 милиона, това не е достатъчно, за да компенсира понижаването на броя на японските граждани. Общият брой на населението се е свил с 0,4%.

Намаляващото население поставя множество предизвикателства пред Страната на изгряващото слънце, включително недостиг на работна ръка. Въпреки че равнището на безработица в страната постоянно е под 3%, което е най-ниското сред развитите страни, много предприятия са изправени пред сериозен недостиг на работна ръка. На всеки служител, който търси работа в сектора на услугите, се падат почти три свободни работни места.

Рекордните 260 компании са фалирали през 2023 г., тъй като не са могли да осигурят достатъчно работници, за да поддържат дейността си, според доклад на Teikoku Databank.

Последните данни показват, че делът на населението в трудоспособна възраст от общото население е останал почти непроменен спрямо предходната година, тъй като нарастващият брой чуждестранни служители успява да запълни недостига. Все пак не е ясно дали Япония може да продължи да приема същия темп на приток на чуждестранни работници без адекватна структурна подкрепа.

Друго опасение е натискът върху националната система за социално осигуряване, тъй като има по-малко данъкоплатци, които да издържат нарастващия брой възрастни хора. Според оценка на Takero Doi от 2018 г. приходите от данъци и застрахователни премии в Япония ще намалеят с около 10% до 2040 г. Това вероятно ще усложни финансирането на разширяващите се разходи за социално осигуряване в страната.

За да стимулира намаляването на раждаемостта в страната, министър-председателят Фумио Кишида обеща да повиши държавната помощ за дете до ниво, равно на това в Швеция, където 3,4% от брутния вътрешен продукт се отделят за семейни помощи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:51 | 25.07.24 г.
fallback
Още от Свят виж още