fallback

Как ще се промени външната политика на САЩ, ако Тръмп спечели изборите

Ще се предефинират значително отношенията с Европа, Русия и Китай, коментира д-р Тодор Галев от Център за изследване на демокрацията

12:24 | 23.07.24 г.

Президентът на САЩ има много по-голямо влияние върху външната политика на държавата, тъй като вътрешната политика зависи и от различните щати, така че изборът между крайните възгледи на Доналд Тръмп и Камала Харис ще промени значително отношенията с Европа, Русия и Китай. Това коментира д-р Тодор Галев от Център за изследване на демокрацията в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Харис до голяма степен ще наследи и продължи аспекти от политиките на Байдън, като някои анализатори я описват като по-лява от него. "Сочи се нейната привързаност към климатичните промени и зеления преход, по същия начин нейната борба за правото на аборт в САЩ", каза Галев и добави, че при всички случаи външната политика на Харис ще бъде много по-предсказуема от тази на Тръмп.

По отношение на Украйна и ролята на САЩ в НАТО очакванията са Харис да продължи посоката на сегашната администрация и да има балансирана политика, включително и по отношение на Израел. Очаква се, че тя ще бъде по-умерена и няма да смени рязко сегашната политика. "Байдън е малко по-радикален в решенията и подкрепата си за Израел, отколкото се очаква да е Харис", посочи събеседникът.

Ако Тръмп спечели изборите, най-вероятно целият фокус на външната политика ще бъде върху търговската война с Китай и ограничаването на икономическото влияние на Китай за сметка на други конфликтни точки в международната политика. "Със сигурност една от тях ще бъде войната в Украйна и отношението на САЩ към ролята на НАТО и Европа спрямо Русия. Всички очакват, че Тръмп ще намали или дори спре американската подкрепа за Украйна, тъй като неговото мнение е, че поне за момента това е проблем на Европа. Приоритет на неговата политика ще е Китай и нарастващото влияние на страната", отбеляза анализаторът.

При победа на Тръмп Европа най-вероятно няма да се справи сама с помощта за Украйна, смята Галев, особено с оглед изоставането във военните технологии. 

Засилването на икономическата война с Китай ще означава все по-голямо сближаване между Москва и Пекин, което няма да е от ползва за САЩ, така че Тръмп ще се нуждае и от чисто политически сценарий как Китай да бъде изолиран на международната сцена, добави Галев.

"Камала Харис все още не е безспорният кандидат на Демократите за президентските избори в САЩ, но изглежда с най-силна позиция и с най-голяма вече събрана подкрепа. Тъй като досега бе в екип с Байдън, при нея най-безпроблемно би се получило прехвърлянето на средства от кампанията на Байдън към нейната. Но все още стои въпросът с подкрепата на знакови лица от партията като бившия президент Барак Обама, който приветства решението за оттеглянето на Байдън, без да спомене Камала Харис", коментира гостът.

За момента никой не може да прогнозира шансовете на Мишел Обама като евентуален кандидат за президент. Ако тя влезе като кандидат, ще тръгне от нулата, защото не е част от досегашната надпревара и идеите на Байдън и Харис, коментира още Галев.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:24 | 23.07.24 г.
fallback
Още от Свят виж още