fallback

Руски дронове са атакували съоръжения за пренос на енергия в Украйна

Атаките са причинили прекъсвания на електрозахранването на домакинствата и индустриалните производители

14:00 | 20.07.24 г. 2
Автор - снимка
Създател

През нощта Русия атакува съоръжения за пренос на енергия в северната и централната част на Украйна с дронове, причинявайки временни прекъсвания на електрозахранването на домакинствата и индустриалните производители, съобщава Bloomberg.

Ремонтните дейности продължават в събота, като доставките на електроенергия за много от засегнатите домакинства са възстановени.

Силите на Москва са атакували пет украински региона, включително Киев, Суми, Чернигов, Харков и Полтава с най-малко 17 безпилотни летателни апарата и четири ракети, информира командирът на украинските военновъздушни сили Микола Олешчук в Telegram. Прихванати са 13 дрона.

Русия насочи атаките си срещу електроенергийната система на Украйна, включително съоръженията за производство и пренос, откакто започна пълномащабната си инвазия през 2022 г. и увеличи интензитета на атаките тази пролет.

Електрозахранването е ограничено от март за всички потребители с изключение на стратегически важни съоръжения като болници и обществен транспорт. В някои дни електричество има само за няколко часа.

Отломки от дрон паднаха в един от централните общински райони на Киев, без да причинят щети, и в района на Харков, където железопътната инфраструктура и влаковете също бяха ударени през нощта. Четирима железничари бяха ранени, а някои влакове закъсняха.

Отделно руска ракета удари жилищен район в южния град Николаев в петък вечерта, убивайки четирима души - включително дете - и нанасяйки щети на 19 къщи и детска градина, каза кметът Александър Сенкевич в Telegram.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:57 | 20.07.24 г.
fallback
Още от Свят виж още