fallback

Вл. Шопов: До две години ще видим ускоряване на преструктурирането на китайската икономика

С 30% намаляват инвестициите в страната, а Си Дзинпин заема позиция на нео-реформатор, посочи политологът

21:32 | 18.07.24 г.

През идните година-две ще видим ускоряване на преструктурирането на китайската икономика. Новата визия е високите технологии да достигнат почти 20% като относителен дял от БВП, а трите индустрии - електрическите автомобили, батериите и соларите – да надминат 25%. Това прогнозира в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria Владимир Шопов, политолог и анализатор.

„На годишна основа има почти с 30% намаляване на инвестициите в страната, като това сочи, както недоброто състояние на китайските компании, така и нарастващо нежелание на много чуждестранни фирми да правят дългосрочни инвестиции в страната“, посочи проблемите той и подчерта, че според други неофициални източници има и скок на компаниите с неизплатени задължения към служителите.

Според анализатора продължава устойчивото и трайно нежелание на властите да подготвят малко по-амбициозни пакети от фискална подкрепа. „Продължава преструктурирането на секторите на икономиката. Продължава преходът на хората, които се местят от един сектор в друг, което допълнително създава и социални проблеми, и проблеми с потреблението. Разбира се, продължава и големият проблем, който е потиснатото търсене – най-коментираният фактор в момента“, коментира новите данни за китайската икономика политологът.

Той обаче подчерта, че има и втора група данни, които дават още по-притеснителна картина. "Данните за инфлацията вече на годишна база на практика показват, че са на ръба на дефлация. Продължава сривът и на цената и на недвижимите имоти, като има и радикален срив на броя на новите проекти – на практика с 30-на процента", отбеляза Шопов.

По думите му има и продължаващ процес на обезценяване на недвижимите имоти в градовете от втори и трети ранг. Анализаторът посочи, че има фрапантно свиване на тези активи, а в китайския контекст това има силен социален отглас, защото на практика цялото богатство, което притежават китайските домакинства, е почти заключено в техните недвижими имоти.

"В значителни части от страната една голяма част от китайците са свидетели на обезценяване на техния основен актив от порядъка на 20-30%. Това става буквално в рамките на няколко години на фона на десетилетие нарастване на този актив и на фона на една среда на несигурност, в която стойността на този актив е особено важна в чисто житейски, ежедневен план и по отношение на планирането на бъдещите дейности", обясни анализаторът. И обобщи, че това са два от основните параметри, които стоят и зад нарастващата нестабилност вътре в страната – недоволство, нарастване на протести.

По думите му това е "тема, която все повече започва да се промъква дори във вътрешните дискусии в страната и дори и в основните говорители на властите".

Владимир Шопов обясни, че въпреки това общото очакване е, че няма да има стратегическа промяна. "Очевидно е, че поне за сега, доминацията на Си Дзинпин е от такъв порядък, че неговата идея за преформатиране на китайската икономика остава. Ще видим ускорен преход към новите двигатели на растеж. Тази доминираща идея ще остане. Възможно е да има някои нови инициативи от по-нисък порядък", прогнозира анализаторът.

Според него няколко са акцентите в реториката на пленума на ръководещата Китай комунистическа партия. "На първо място много от официалната реторика около този пленум се опитва да моделира по един нов начин образа на Си Дзинпин, не просто като човек, който стабилизира страната и я води към развитие, а и като на фигура-реформатор, което е малко парадоксално".

Кои са паралелите между Си Дзинпин и Дън Сяопин в стратегията за отваряне на Китай? Какво да очакваме от отношенията между Китай и Великобритания след изборите в европейската страна? Окончателно ли е отминала "златната епоха", в която Дейвид Камерън чертаеше големи планове и посрещаше с помпозни церемонии китайски делегации? Защо "не бива да подценяваме и това което се случи на срещата на върха на НАТО, където за пръв път в официалните документи Китай беше политически дефиниран като ключов фактор, подпомагащ военните усилия на Москва"?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:32 | 18.07.24 г.
fallback
Още от Свят виж още