fallback

Блинкен: Първите изтребители F-16 ще летят в небето над Украйна това лято

НАТО изрази подкрепа за необратимия път на Украйна към членство в алианса и призова Китай да спре да поддържа военните усилия на Русия

23:04 | 10.07.24 г. 3

Първата партида американски изтребители F-16 вече се прехвърлят към Украйна от Дания и Нидерландия и ще летят в небето над Украйна това лято, съобщи държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, цитиран от Ройтерс.

Блинкен, който говори на събитие в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вашингтон, заяви, че в следващите няколко дни ще бъде обявен силен пакет от помощи за Украйна, който ще изгради ясен и силен мост за членството на страната в НАТО.

„Радвам се също така да обявя, че докато говорим, прехвърлянето на изтребители F-16 е в ход, идващи от Дания, от Нидерландия“, каза Блинкен.

„И тези самолети... ще летят в небето на Украйна това лято, за да гарантират, че Украйна може да продължи ефективно да се брани срещу руската агресия“, допълни той.

Укрепването на военно-въздушната отбрана е от ключово значение за Украйна в борбата ѝ с руското нашествие. Москва възобнови въздушните си атаки срещу украинската национална електропреносна мрежа през пролетта, като предизвика повсеместни прекъсвания на тока.

F-16 са в списъка с желания на Украйна от дълго време заради разрушителната им сила и глобална наличност. Изтребителят е снабден с 20-милиметрово оръдие и може да пренася бомби и ракети.

„Готвим се да посрещнем модерни изтребители в небето на Украйна“, заяви украинският министър на отбраната Рустем Умеров в публикация в X след среща с нидерландския и датския си колега.

Президентът Володимир Зеленски заяви миналата седмица, че иска да удвои капацитета за противовъздушна отбрана на Украйна през лятото и че страната му се нуждае от още най-малко седем допълнителни системи Patriot, за да се защити.

Страните членки на НАТО съобщиха за доставката на пет допълнителни системи Patriot и други стратегически системи за противовъздушна отбрана, за да помогнат на Украйна. Но се очакват още съобщения за изпращане на помощ на срещата на върха във Вашингтон тази седмица, която бележи 75-годишнината от създаването на алианса.

В съвместно изявление на лидерите на САЩ, Дания и Нидерландия се казва, че датското и нидерландското правителство са в процес на даряване на F-16 американско производство на Украйна.

Дания се ангажира да дари общо 19 изтребителя, а Нидерландия обеща да достави 24 машини. И двете страни са двигателите зад международната коалиция за доставяне на F-16 на Украйна.

Норвегия също съобщи в сряда, че ще дари шест изтребителя F-16 на Украйна и че е планирано доставките да започнат тази година.

Подкрепа за Украйна и призив към Китай да спре да подпомага Русия

В съвместно проектокомюнике съюзниците от НАТО обещават да подкрепят Украйна по „необратимия път“ към интеграция и призовават Китай да спре да подкрепя военните усилия на Русия срещу Киев.

Китай се превръща в решителен поддръжник на военните усилия на Русия в Украйна и Пекин продължава да създава системни предизвикателства за Европа и за сигурността, сочи проектокомюникето от срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

Страните членки на алианса смятат да предоставят на Украйна финансиране в размер на минимум 40 млрд. евро в рамките на следващата година и да установят механизъм за координиране на предоставянето на военно оборудване и обучение за Украйна, става ясно още от проектокомюникето.

Съюзниците ще обещаят да подкрепят Украйна по пътя ѝ към евроатлантическа интеграция, включително членство в НАТО, се казва в документа. Покана за присъединяване към алианса ще бъде отправена към Киев, когато съюзниците се съгласят и бъдат изпълнени условията, се допълва в него.

В проекта се обсъжда също значението на Индо-Тихоокеанския регион за НАТО, тъй като развитията там пряко засягат евроатлантическата сигурност и алиансът приветства засиленото сътрудничество с партньорите от Азиатско-Тихоокеанския регион в подкрепа на Украйна.

НАТО е загрижена още от развитията на космическите способности и дейности на Китай и призовава Пекин да участва в обсъждания за намаляване на стратегическия риск, се казва в проектокомюникето.

Съюзниците от алианса са готови да запазят канали за комуникация с Москва за смекчаване на риска и предотвратяване на ескалация, пише още в документа.

САЩ ще разположат далекобойни ракети в Германия

САЩ ще започнат да разполагат далекобойни ракети в Германия през 2026 г. в усилия да демонстрират ангажимента си към НАТО и европейската отбрана, съобщиха Вашингтон и Берлин в съвместно комюнике.

„Епизодичните разполагания“ на САЩ са подготовка за по-дългосрочно позициониране на такъв капацитет, което ще включва SM-6, крилати ракети Tomahawk и хиперзвукови оръжия в процес на разработване, които имат по-голям обсег от сегашните способности в Европа, отбелязват двете страни.

Наземно разположените ракети с обсег от над 500 км бяха забранени до 2019 г. съгласно Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег (INF Treaty), подписан от бившия президент на СССР Михаил Горбачов и бившия президент на САЩ Роналд Рейгън през 1987 г.

Тогава двете суперсили за първи път се съгласиха да намалят ядрените си арсенали и да елиминират цяла категория оръжия.

В унисон с двете страни по договора Германия, Унгария, Полша и Чехия унищожиха ракетите си през 90-те години на миналия век, последвани по-късно от Словакия и България.

САЩ се оттеглиха от договора през 2019 г., като заявиха, че Москва го нарушава, посочвайки разработването от Русия на крилати ракети 9M729, известни в НАТО като SSC-8.

Кремъл многократно отрече обвиненията и след това наложи мораториум върху собственото си разработване на ракети, забранени преди това от INF Treaty – балистични и крилати ракети с обсег от 500 до 5500 км.

В края на юни руският президент Владимир Путин заяви, че Москва трябва да възобнови производството на ракети с ядрени бойни глави със среден и по-малък обсег, след като САЩ са внесли сходни ракети в Европа и Азия.

Путин заяви, че Русия е обещала да не разполага такива ракети, но САЩ са възобновили производството им, внесли са ги в Дания за учения и също така ги отнасят във Филипините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:04 | 10.07.24 г.
fallback
Още от Свят виж още