fallback

Как ще се развият отношенията Великобритания-ЕС след победата на лейбъристите

Резултатите от изборите на Острова показаха умора и разочарование от промените, каза Мартин Белчев от FrontierView

18:30 | 05.07.24 г.

След изборите във Великобритания и победата на лейбъристите един от най-актуалните въпроси остава Brexit. Вероятно голяма част от населението са разочаровани от начина, по който Brexit беше изпълнен. Има и известа доза умора от постоянните промени на политиката на правителството. Това коментира Мартин Белчев, ръководител на икономически проучвания за Европа във FrontierView, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Като разочарование той определи правителството на Лиз Тръс и катастрофалния ѝ бюджет, което наложи Риши Сунак да обърне политиката из основи. „Изглежда, че консерваторите нямат конкретни идеи. Целият избирателен процес показва огромна доза разочарование”, посочи гостът.

Според анализатора едно от основните предизвикателства остават отношенията между Великобритания и Европейския съюз. 

„Британското правителство постоянно забавяше стоки и мита. Резултатът е ясен. Видяхме сравнително по-висока инфлация и оплаквания от много фирми. Виждат се основните проблеми от новата регулация. В резултат британската индустрия изпитва огромни проблеми да е конкурент в международните пазари“, коментира Белчев по отношение на обществените настроения на Острова. 

Едно от водещите обещания на лейбъристите е Великобритания да не влезе в ЕС, но с готовност да предоговори поне част от сделките. Това обаче би отнело много време спрямо вътрешните проблеми, с които страната трябва да се справя. „Искат сваляне на регулациите, но това не е достатъчно да даде растеж на британската икономика“, поясни Белчев.

„Част от причината да виждаме нисък растеж е именно, че няма големи инвестиции и няма особен апетит за частни такива. Доста държави от ЕС изглеждат по-благоприятни да привлекат тези инвестиции. Великобритания изостава и ще отнеме време икономиката на държавата да се стабилизира”, каза още той.

Какви ще са първите реформи в държавата след изборния вот вчера? Как новото правителство на Великобритания ще повлияе на Европа? 

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:32 | 05.07.24 г.
fallback
Още от Свят виж още