fallback

Украинските сили се изтеглиха от част от стратегическия Часов Яр в Източна Украйна

Двама души са загинали, а 26 са били ранени при руски удари в четвъртък

09:28 | 05.07.24 г. 7

Украинската армия съобщи, че войските ѝ са се изтеглили от част от Часов Яр в източната Донецка област ден след като Русия заяви, че силите ѝ са поели контрол върху квартал в стратегическия град.

Часов Яр се намира на високо поле. Ако руските сили установят пълен контрол над града, те може да го използват като отправна точка за настъпление на запад към украинските градове Краматорск и Славянск.

Руското министерство на отбраната съобщи в сряда, че силите му са установили контрол над квартал „Новий“ в Часов Яр, който се намира западно от канала Сиверси Донецк-Донбас, преминаващ през източната част на града.

„Стана непрактично да задържим позициите си в квартала до канала, след като врагът навлезе в него, тъй като това заплашваше животите и здравето на нашите военнослужещи, а позициите на нашите бранители бяха унищожени“, заяви говорителят на армията Назар Волошин пред украинската телевизия.

„Командването реши да се оттеглим към по-защитени и подготвени позиции, но дори там врагът не спира активните си бойни действия“, допълни той.

Силите на Русия, които започнаха пълномащабното нашествие в Украйна през февруари 2022 г., бавно напредват в Донецка област от няколко седмици насам и се опитват да отворят нов форнт близо до североизточния град Харков.

Настъплението към Харковска област беше спряно, но украински военни анализатори признават, че 2024 г. ще бъде трудна за Украйна на бойното поле и че забавянето в получаването на военна помощ от САЩ е оказало въздействие.

„Имаме 14 недобре оборудвани бригади, които не разполагат с необходимите оръжия“, заяви президентът Володимир Зеленски в интервю за Bloomberg, публикувано в социалните мрежи в четвъртък. „Пакетите с помощи трябва да дойдат, но, за съжаление, те идват бавно“, допълни той.

Страната очаква оръжия, които са изключително важни за борбата ѝ, а Зеленски заяви, че Украйна трябва да защити това, което има, преди да се говори за контранастъпателни действия.

В ежедневния си бюлетин украинската армия съобщи за над 161 сражения през последните 24 часа, повечето от които в Донецка област. Тя допълни, че войските ѝ са попречили на руските сили да пробият украинската отбрана на фронта в Краматорск, който включва райони близо до Часов Яр.

През миналата седмица украинската армия съобщи още за засилване на боевете на фронта в Торецк в Донецка област. Волошин заяви, че руските сили са атакували 114 пъти там през миналата седмица спрямо 31 атаки предходната седмица.

Украинските военно-въздушни сили съобщиха рано тази сутрин, че всички 32 дрона, изстреляни от Русия в среднощна атака, са били свалени. Украинската армия е свалила дроновете над седем области, уточни армията в съобщение в приложението „Телеграм“.

Три от тях са били свалени над южната Миколаевска област, съобщи губернаторът ѝ. Други три са били свалени над Днепропетровска област, уточни губернаторът.

Губернаторът на Киевска област информира, че противовъздушната отбрана се е задействала, за да свали дроновете в ранните часове в петък.

Вчера при руски удари са загинали двама души, а 26 са били ранени в украински области, простиращи се от юг на изток и североизток, съобщиха местните власти.

Една жена е загинала при ракетен удар в южната Одеска област, а седем души са били ранени, повредена е и пристанищна инфраструктура, съобщи губернаторът на областта Олег Кипер в „Телеграм“.

В североизточната Харковска област е била убита още една жена, а един мъж е бил ранен при руски бомбен удар срещу селището Руска Лозова, съобщи губернаторът на областта Олег Синегубов.

Деветима други, включително четири деца, са били ранени при нападение с дрон и артилерийски обстрел в град Новогродевка, на фронтовата линия в Донецка област, съобщи губернаторът Вадим Филашкин.

Губернаторът на Днепропетровска област Сергий Лисак съобщи за седем ранени в южния град Никопол. По-рано той заяви, че руските сили са атакували райони близо до града с дронове и артилерия в сряда вечер и четвъртък сутринта.

По-късно Лисак съобщи, че една жена е починала от раните си в сряда в основния град на областта Днипро. При нападението са били убити седем души.

Двама цивилни в южния град Херсон са били ранени при удар с дрон, съобщи местната администрация. Всички засегнати области са били подложени на многократни нападения от началото на руското нашествие.

Орбан на посещение в Русия днес

Унгарският премиер Виктор Орбан ще се срещне с руския президент Владимир Путин в Москва в петък, съобщиха радио „Свободна Европа“ и Financial Times.

Руските осведомителни агенции циритаха говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, който нито потвърди, нито отрече визитата. Държавната агенция РИА „Новости“ съобщи, че Путин има „натоварена програма“ в петък, за която Кремъл ще информира репортерите по-късно.

Това би бил първият път от началото на руското нашествие в Украйна, в който Путин и Орбан се срещат в Русия. Орбан, който запази по-близки отношения с Москва, отколкото други ръководители на ЕС от началото на нашествието, посети Русия през 2022 г., без да се среща с Путин и проведе срещи с него в други страни.

От началото на този месец Унгария пое ротационното председателство на ЕС, предимно церемониална роля за определяне на дневния ред и посредничество за споразумения по законодателни въпроси.

По-рано тази седмица Орбан посети Киев, където призова президента Зеленски да обмисли спиране на огъня, за да ускори края на войната с Русия.

„Ротационното председателство на ЕС няма мандат да води разговори с Русия от името на ЕС“, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в социалната мрежа Х в реакция на новината за визитата на Орбан в Москва.

„Никакви разговори за Украйна не могат да бъдат водени без Украйна“, допълни той.

Унгария, която е член на ЕС и НАТО, отказа да изпрати оръжия на Украйна и критикува санкциите на ЕС срещу Русия.

Страната заяви през юни, че не планира да се откаже от вноса на природен газ от Русия и се стреми да задълбочи бизнес връзките си с Москва в области без наложени санкции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:28 | 05.07.24 г.
fallback
Още от Свят виж още