fallback

Анализатор: Китай търси помирителен мост със Запада чрез натиск за мир в Украйна

Москва и Пекин са в изчаквателен режим, за да видят резултата от изборите в САЩ, посочи Владимир Шопов

21:40 | 04.07.24 г.

При евентуална смяна на администрацията във Вашингтон може да видим влошаване на отношенията между САЩ и Китай, а това кара Пекин да мисли за варианти, в които да окаже натиск на Москва за прекратяване на войната в Украйна и така да заздрави отношенията си със Запада. Това коментира Владимир Шопов, политолог и анализатор, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Наблюдава се дипломатически застой от страна на Китай и Русия, които изчакват да видят резултатите и последствията от изборите за президент в САЩ. "Наблюдаваме един период на застой по дипломатическа линия, като Китай и Русия са в изчаквателен режим, докато минат президентските избори в САЩ", подчерта политологът. По думите му има усещане за предстояща промяна на конюнктурата, като той очаква, че през 2025 г. ситуацията ще се разглежда по доста различен начин.

По думите му Китай започва да обмисля варианти за упражняване на контрол върху Русия за изход от войната в Украйна, ако видим смяна на администрацията във Вашингтон и по-остра политика към азиатската страна. "Това може да бъде използвано от Китай като помирителен мост със Запада", посочи Шопов. 

„Срещите между лидерите на Русия и Китай са толкова чести, че Владимир Путин и Си Дзинпин търсят алтернативни начини да комуникират очевидната реалност, че двете държави са на практика сътрудници“, посочи събеседникът. И допълни, че най-скорошната им среща не се открои с нищо извън очакваното. Анализаторът обаче обърна внимание на интересни моменти в нея.

Шопов смята, че е бил обсъждан евентуален изход от войната в Украйна и сценариите около него. Той допълни, че Пекин разбира позицията си и осъзнава, че не може вечно да стои настрани и ще трябва и двете държави да се заемат с намиране на изход от войната. Също така се е намекнало за разговор около проекта „Силата на Сибир 2“, който бе замразен от китайска страна, но гостът не очаква да е имало развитие по темата.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:40 | 04.07.24 г.
fallback
Още от Свят виж още