fallback

ЕС ще продължи да се сблъсква с високи цени на електроенергията до 2050 г.

Тежката бюрокрация и липсата на изградена верига на доставки за зелените индустрии подкопава усилията на блока да предлага достъпна енергия за своите индустрии

11:00 | 04.07.24 г. 4

Европейският съюз (ЕС) все още трябва да се справя с по-високи цени на електроенергията от САЩ и Китай дори при реализирането на най-оптимистичния сценарий за достигане на въглеродна неутралност поради нарастващото търсене и свързаните със сектора недостатъци, предупреждава бизнес лоби на блока, цитирано от Bloomberg.

Проучване, поръчано от BusinessEurope, показва, че разходите за производство на електроенергия в ЕС все още ще бъдат поне с 50% по-високи, отколкото в САЩ и Китай до 2050 г. при „управляван сценарий“, при който целите за климата се постигат без големи проблеми. Един „разочароващ преход“, при който ключовите политики претърпяват забавяне след средата на века, може да доведе до три пъти по-високи разходи, отколкото тези в САЩ и Китай.

„Това ще постави европейските компании в сериозно конкурентно неизгодно положение спрямо тези ключови държави, поради което се нуждаем от извънредни действия на ниво ЕС“, изтъква Маркус Байрер, генерален директор на BusinessEurope. „Осигуряването на енергия на конкурентни цени ще бъде от основно значение за запазването на индустриалната база на Европа“, категоричен е той.

ЕС плаща значително повече за енергия в резултат на зависимостта си от вноса – ситуация, влошена от нахлуването на Русия в Украйна и намаляващите доставки на газ от Москва. Това породи опасения, че Вашингтон и Пекин могат да подкопаят Европа, когато става въпрос за захранване на традиционни индустрии, като производството на стомана, или иновативни сектори за чисти технологии като вятърните турбини и електромобилните батерии.

Намаляването на енергийните разходи е един от основните приоритети за ръководителите на големите индустриални компании в Европа. Политиците превърнаха конкурентоспособността при възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) в един от крайъгълните камъни за следващата Европейска комисия (ЕК), но компаниите казват, че се сблъскват с тежка бюрокрация.

Един от ключовите инструменти на ЕС е Механизмът за коригиране на въглерода на границите (CBAM), който налага данък върху вносните стоки в зависимост от въглеродното им съдържание. Ако това се окаже неефективно в подпомагането на индустрията на блока, BusinessEurope казва, че законодателите трябва да преразгледат постепенното премахване на безплатните въглеродни квоти за производителите.

Лобито също така препоръчва по-голяма интеграция на възобновяеми и нисковъглеродни енергийни източници в целия блок, изграждане на верига на стойност на водорода, рационализиране на процеса на издаване на разрешителни и насърчаване на декарбонизацията чрез стимули от страна на търсенето.

BusinessEurope включва основните бизнес лобита на всяка държава членка на блока плюс Великобритания. Проучването, публикувано в четвъртък, е разработено с икономическата консултантска фирма Compass Lexecon.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:57 | 04.07.24 г.
fallback
Още от Свят виж още