fallback

Русия твърди, че контролира част от Часов Яр, Украйна съобщава за тежки боеве

Бомби с по-голям обсег, пуснати по въздух, са основна причина за увеличаването на цивилните жертви в Украйна, съобщи ООН

09:33 | 04.07.24 г. 2

Руското министерство на отбраната съобщи в сряда, че силите му са установили контрол в квартал на ключовия украински град Часов Яр, докато Украйна заяви, че в района се водят тежки боеве, предава Ройтерс.

Часов Яр се намира на възвишение на 20 км западно от Бахмут, град, който руските сили превзеха преди една година. Той беше изравнен със земята след месеци на ожесточени битки.

И двете страни считат Часов Яр за стратегическа отправна точка, която Русия би могла да използва за настъпление на запад в Донецка област към градовете Краматорск и Славянск.

„Отряди на войскова групировка „Юг“, в резултат на динамични действия, установиха пълен контрол над квартал „Новий“ в селището Часов Яр... и подобриха позициите си в предните сектори“, съобщи руското министерство на отбраната.

Квартал „Новий“ се намира западно от канала Северски Донецк-Донбас, който преминава през източната част на града.

В сряда Иван Петречак, прессекретар на 24-а бригада на Въоръжените сили на Украйна, отбраняваща града, заяви пред украинската телевизия, че положението е „критично тежко“ и допълни, че в района на канала се водят боеве.

„Обстрелът не отслабва. Врагът използва артилерия и реактивни системи за залпов огън. Обстановката остава тежка, но 24-а бригада удържа позициите си“, допълни Петречак.

Той каза още, че руските сили се придържат към познатата тактика да прехвърлят пехотни сили в гористи местности, след което да се пръсват на малки групи, за да атакуват украински позиции. „Настъпващите войници се прикриват от артилерийски обстрел и щурмови дронове“, каза Петречак.

Според популярния украински военен блог DeepState руските сили са „изравнили напълно със земята“ квартал „Новий“. Миналата седмица представител на украинската армия заяви, че руските сили са били изтласкани от района на канала.

Руските войски си проправят бавно път през части от Източна Украйна, откакто превзеха ключовия град Авдиевка през февруари.

Украинските сили отново получават западно оръжие и боеприпаси, след като помощта беше спряна с месеци заради спорове в Конгреса на САЩ.

Вашингтон обяви тази седмица нов пакет на стойност 2,3 млрд. долара за Украйна, включващ артилерийски снаряди, ракети за противовъздушна отбрана и противотанково оръжие.

Президентът Володимир Зеленски благодари в сряда за помощта в социалната мрежа Х и заяви, че тя включва средства за закпуване на системи Patriot и NASAMS, „които ще подсилят украинските войски и ще увеличат способностите им на бойното поле“.

По-рано в сряда Зеленски заяви, че Киев планира да внесе резолюция за ядрената безопасност, особено в окупираната от Русия Запорожка АЕЦ, за обсъждане в Общото събрание на ООН.

Запорожката АЕЦ, която е най-голямата в Европа, беше превзета от руските сили малко след началото на пълномащабното нашествие през 2022 г. Тя не работи, но се нуждае от външна енергия, която да охлажда ядрения ѝ материал и да предотвратява разтопяване.

„Украйна ще внесе скоро проекторезолюция в Общото събрание за обсъждане“, заяви Зеленски в Х след среща в Киев с председателя на Общото събрание Денис Франсис.

Франсис, чието посещение в Киев е първото в Украйна на председател на Общото събрание на ООН от близо 30 години, заяви, че документът е преминал през няколко кръга на консултации и е регистриран.

Във видео, споделено от кабинета на Зеленски, той казва, че очаква резолюцията да е успешна.

Украйна счита ядрената безопасност за ключов въпрос по пътя към мир и включи темата за обсъждане на първата международна среща на върха в Швейцария. Зеленски заяви, че резолюцията би могла да бъде „един от практическите резултати от срещата“.

По-рано през вчерашния ден Службата на върховния комисар за правата на човека към ООН (OHCHR) съобщи, че пусканите по въздух бомби с по-голям обсег от Русия са основна причина за увеличаването на цивилните жертви в Украйна между март и май.

Боеприпасите са причинили и повсеместни щети на цивилни имоти и инфраструктура, особено близо до фронтовата линия, сочи доклад на OHCHR за положението с човешките права в Украйна.

„Нарасналата употреба от руските въоръжени сили на мощби бомби, пускани по въздух, с по-голям обсег беше значителна причина за увеличаването на цивилните жертви и масовото разрушаване на цивилна инфраструктура в населените места по фронтовата линия“, сочи докладът, който се отнася за периода март-май.

OHCHR е установила, че само при руската офанзива в Харковска област са убити 78 цивилни, а са ранени други 305 от 10 до 31 май. Между март и май са убити най-малко 436 цивилни, а 1760 са били ранени в Украйна, показва още докладът.

Действителните цифри вероятно са по-високи заради ограничения достъп до фронтовата линия и окупираните от Русия територии, както и незавършилия процес на потвърждаване на някои цивилни жертви.

„Повечето цивилни жертви (96%) са причинени от употребата на експлозивни оръжия с голям обсег в гъстонаселени райони като артилерийски снаряди и ракети, бомби, баражиращи боеприпаси и други взривни боеприпаси, пускани от безпилотни летателни апарати“, се казва в доклада, който ще бъде внесен в Съвета по човешките права към ООН в Женева на 9 юли.

Останалите жертви се дължат на мини и взривни военни остатъци.

OHCHR съобщи, че възобновените нападения от Русия срещу украинска енергийна инфраструктура между март и май са най-обхватните от зимата на 2022-2023 г., като причиняват масови прекъсвания на тока, които засягат водоснабдяването и комуникационните мрежи.

„Кумулативното въздействие на тези продължаващи атаки срещу енергийна инфраструктура може да лиши цивилното население от необходими услуги за оцеляването му, особено когато започне зимният сезон“, се казва в доклада.

Русия насочи сухопътното си настъпление северно от Харковска област през май, като отвори нов фронт в 28-месечната война.

В сряда новият нидерландски премиер Дик Схоф увери в телефонен разговор украинския президент Володимир Зеленски, че страната му ще запази подкрепата си за Украйна.

Нидерландия беше един от двигателите за доставянето от международната коалиция на изтребители F-16 на Украйна за укрепване на противовъздушната ѝ отбрана срещу Русия.

Предишното правителство съобщи в понеделник, че първите от обещаните 24 изтребители ще бъдат доставени скоро.

„Уверих (Зеленски), че подкрепата на Нидерландия за страната му е твърда, ние ще продължим да подкрепяме Украйна политически, военно и финансово срещу руската агресия по всякакъв начин и колкото време е необходимо“, заяви Схоф в социалната мрежа Х.

Зеленски пожела успех на новия нидерландски премиер на поста му и допълни, че е планирана среща за „още по-голямо развитие на партньорството ни“. Украйна разчита на Нидерландия, за да разшири тренировъчната си мисия с F-16 за пилоти на Киев, каза още Зеленски.

По-рано нидерландското правителство достави F-16 в тренировъчен център в Румъния, където се обучават украински пилоти и наземен персонал за летене и поддръжка на самолетите в битка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:34 | 04.07.24 г.
fallback
Още от Свят виж още