fallback

Орбан в Киев предложи спиране на огъня за ускоряване на мирни преговори

Русия зачестява нападенията си срещу военно-въздушни бази в Украйна, където се предполага, че ще бъдат позиционирани изтребителите F-16

08:35 | 03.07.24 г. 3

Унгарският премиер Виктор Орбан призова украинския президент Володимир Зеленски да обмисли спиране на огъня за ускоряване на край на войната с Русия, но Киев заяви, че смята собствения си подход за път към мира, предава Ройтерс.

Орбан, който е открит критик на западната военна помощ за Украйна и има най-топлите отношения сред лидерите на страните членки на ЕС с руския президент Владимир Путин, се срещна със Зеленски по време на първото си пътуване до Киев от над десет години.

В съвместни изявления пред репортери след разговорите Орбан заяви, че е помолил Зеленски да помисли за примирие преди следващата международна среща на върха, която Киев се надява да организира по-късно тази година.

„Примирие, свързано с краен срок, ще даде шанс за ускоряване на мирните преговори. Обсъдих тази възможност с президента и съм благодарен за честните му отговори и преговорите“, допълни Орбан.

Зеленски, който говори преди унгарския премиер, не реагира на думите му. Но неговият съветник по външната политика Игор Жовква заяви по-късно в телевизионно изявление, че това не е първото подобно предложение и че Зеленски е отговорил на Орбан с публично известната си позиция.

„Казваме, че Украйна наистина иска мир за себе си, това е логично... За целта имаме инструмент – мирната среща на върха“, каза Жовква, имайки предвид стремежа на Киев да създаде глобална коалиция в подкрепа на виждането си за мир.

След като прие десетки световни лидери на среща на върха в Швейцария миналия месец, Киев се надява да проведе втора международна среща на върха по-късно тази година, на която може да бъде поканен руски представител.

Представители на Киев често казват, че Русия ще използва всяко отпускане в бойните действия, за да се прегрупира и укрепи за нова, още по-голяма атака срещу Украйна.

В изявлението си пред репортери Зеленски изрази задоволство от възможността за широко двустранно сътрудничество между Украйна и Унгария. „Съдържанието на нашия диалог по всички въпроси може да се превърне в основа за двустранен документ между нашите държави, документ, който ще регулира всичките ни взаимоотношения“, допълни той.

Орбан, който приветства думите на Зеленски, заяви, че Унгария би искала да помогне за модернизирането на украинската икономика.

Орбан свърза изненадващото си посещение в Украйна с поемането на шестмесечното ротационно председателство на Съвета на ЕС от Унгария в понеделник.

„Целта на унгарското председателство е да допринесе за решаването на предизвикателствата пред ЕС.  Затова моето първо посещение е в Киев“, написа унгарският премиер във Facebook.

През 2017 г. Киев пире закон, който изисква всички училища да преподават на учениците над 10-годишна възраст на украински език. Унгария смята това за нарушаване на правата на етническото унгарско малцинство. През декември 2023 г. бяха направени някои промени, след като въпросът стана важен за започването на преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС. Будапеща заяви, че промените са подобрение, но не стигат достатъчно далеч.

САЩ ще доставят още един оръжеен пакет на Украйна за 2,3 млрд. долара

САЩ ще обявят скоро нова помощ в областта на сигурността за над 2,3 млрд. долара за Украйна, заяви министърът на отбраната Лойд Остин на среща с украинския си колега в Пентагона.

Освен това Остин одобри стремежа на Украйна за евентуално присъединяване към НАТО над две години след началото на пълномащабното нашествие на Русия. Говорейки за срещата на върха на алианска във Вашингтон следващата седмица, той заяви: „Ще предприемем стъпки за изграждане на мост към членство в НАТО за Украйна“.

Американският министър на отбраната каза, че новият оръжеен пакет за Киев ще включва противотанкови оръжия и прехващачи за противовъздушна отбрана, които ще ускорят процеса на получаването на далекобойните ракети  NASAMS и Patriot.

От 2022 г. насам САЩ са предоставили на Украйна военна помощ за над 50 млрд. долара, но има притеснения за бъдещата американска подкрепа за Киев, ако Доналд Тръм спечели президентските избори на 5 ноември.

Русия обстрелва украинска военно-въздушна база преди доставките на F-16

Украинска военно-въздушна база в Староконстиантинов в Западна Украйна е подложена на зачестили руски атаки преди доставката на изгребители F-16 за Киев. Последното нападение от 27 юни е сурово напомняне за предизвикателствата пред Украйна в усилията ѝ да укрепи военно-въздушните си сили и да вземе на въоръжение първите американски изтребители F-16, които Русия ще бъде решена да приземи или унищожи.

Очаква се първите самолети да пристигнат този месец и Украйна се надява, че те ще подкрепят силите ѝ, които се стремят да отблъснат руските атаки по фронтовата линия, включително с опустошителни плъзгащи се бомби, които F-16 могат да осуетят.

Официални представители не са разкрили къде ще бъдат базирани изтребителите, но Москва заяви след удара срещу Старокостиантинов миналия четвъртък, че е атакувала военно-въздушни бази, които вероятно ще приемат машините.

Говорител на украинските военно-въздушни сили заяви, че ударите създават „известни затруднения“, но няма да подкопаят доставките на F-16 или използването им в битка.

Отделно във вторник руското министерство на отбраната съобщи, че е унищожило пет украински изтребителя Су-27 във военно-въздушната база Миргород в Полтавска област. Украйна отговори, че твърдението е преувеличено.

Военни анализатори твърдят, че руснаците вероятно атакуват инфраструктура на военно-въздушните бази като писти и складове, за да затруднят получаването на F-16, а после и самите западни машини след пристигането им.

Украинската армия, която в момента изпитва недостиг на боеприпаси за военно-въздушна отбрана, вероятно ще бъде принудена да мести самолетите в различни бази, коментира Джъстин Бронк от Royal United Services Institute. „Всяка наземна противовъздушна отбрана може да бъде пробита, ако руснаците изстрелят достатъчно ракети срещу една мишена“, допълва той.

Украинските сили разрушиха руски склад за  боеприпаси в Крим

Командирът на украинските военно-въздушни сили Микола Олешчук съобщи, че армията е извършила „разрушителен удар“ срещу руски склад за боеприпаси в окупирания от Москва Крим в понеделник.

„Отново украински самолети, „унищожени“ от вражеската пропаганда, продължават успешно да извършват бойни мисии“, заяви Олешчук в „Телеграм“ във връзка със съобщение на руското министерство на отбраната, че пет украински военни самолета са били унищожени във военно-въздушна база в Полтавска област.

Той не уточни местонахождението, но публикувано видео от местен, свързан с Украйна канал в „Телеграм“, показва удара срещу Балаклава, близо до Севастопол.

Украйна извърши множество въздушни и морски удари срещу руски мишени в Крим от началото на руското нашествие и нанесе значителни щети на флота на Москва в Черно море. През последно време Украйна засили атаките срещу руски системи за противовъздушна отбрана на полуострова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:39 | 03.07.24 г.
fallback
Още от Свят виж още