fallback

НАТО установява представител в Киев, защитавайки помощта за Украйна при завръщане на Тръмп

Русия съобщи, че е завладяла още две села в Източна Украйна

08:40 | 02.07.24 г. 4

НАТО ще установи високопоставен цивилен представител в Киев като част от поредица нови мерки, предназначени да заздравят дългосрочната подкрепа за Украйна, които се очаква да бъдат обявени на срещата на върха във Вашингтон следващата седмица, съобщават представители на САЩ и алианса, цитирани от Wall Street Journal.

Стъпките целят да подкрепят перспективите пред Украйна в даден момент да се присъедини към алианса, без да предлагат членство. Те се случват на фона на възхода на крайната десница в Европа и нарастващата възможност бившият президент Доналд Тръмп да се завърне в Белия дом и да намали подкрепата на САЩ за Украйна.

НАТО ще установи и ново командване във Весбаден, Германия, което да координира осигуряването на военно оборудване за Киев и обучение на украински войници.

Операцията на НАТО, която ще се нарича „Помощ за сигурността и обучение за Украйна“ ще включва близо 700 служители от САЩ и други съюзнически страни в алианса с 32 членове. Тя ще поеме до голяма степен мисията, ръководена от американската армия от началото на пълномащабното нашествие на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Новите инициативи се развиват от месеци, но стават по-неотложни след слабото представяне на президента Байдън в телевизионния му дебат с Тръмп в четвъртък и оплакванията на Тръмп заради парите, които САЩ изпраща на Украйна.

„Голямо основание за промяната е усилията за подкрепа на Украйна да се защитят от Тръмп“, казва Иво Даалдер, който беше посланик на САЩ в НАТО от 2009 до 2013 г. „Вместо Вашингтон да бъде начело на управлението на обучението и помощта, НАТО ще поеме ръководството. Така че дори САЩ да намалят или изтеглят подкрепата си за усилията, те няма да бъдат елиминирани“, допълва той.

Настоящи и бивши представители на САЩ казват, че стъпките ще позволят на алианса да координира по-добре усилията на западните страни да предоставят военна подкрепа на Украйна в продължителното изпитание на волята между Москва и Запада по границата на НАТО. Планът цели също да сближи армията на Украйна с тези на НАТО.

Високопоставеният цивилен представител в Киев ще се съсредоточи върху по-дългосрочните изисквания за модернизиране на армията и върху невоенната подкрепа, свързвайки планираното командване във Вестбаден и централата на НАТО в Брюксел.

Нидерландия ще започне да доставя скоро F-16 на Украйна

Нидерландия ще достави на Украйна първите от обещаните 14 изтребителя F-16 скоро, съобщи отиващото си правителство в страната в понеделник, цитирано от Ройтерс. Нужните разрешения за доставянето на изтребителите на Украйна са били издадени, заяви министърът на отбраната Кайса Олонгрен в писмо до парламента преди смяната на правителството във вторник след месеци на коалиционни преговори след изборите миналата година.

Тя отказа да уточни колко самолета ще бъдат включени в първата доставка и кога ще пристигнат в Украйна поради съображения за сигурност. Нидерландия е една от движещите сили зад международната коалиция за доставка на F-16 на Украйна за укрепване на военно-въздушните ѝ сили срещу Русия.

По-рано нидерландското правителство достави F-16 в тренировъчен център в Румъния, където украински пилоти и наземен персонал са обучавани да летят и да задържат самолетите в битка. През април Олонгрен заяви, че очаква обещаните доставки от Дания, Нидерландия и САЩ да започнат до месеци.

Кремъл: Украйна укрепва границата с Беларус

Кремъл съобщи в понеделник, че беларуската армия съобщава за прехвърляне на повече войски, оръжия и военно оборудване от Украйна в северната Житомирска област, която граничи с Беларус и допълни, че това е повод за притеснение.

Беларуското министерство на отбраната заяви в събота, че Украйна укрепва силите си. Говорител на украинската Гранична служба заяви вчера, че тези съобщения са част от подкрепяната от Русия „информационна операция“ и че Киев запазва сили близо до границата с Беларус, за да предотврати провокации.

В отговор на въпрос за твърденията на Беларус за струпване на войски говорителят на Кремъл Дмитрий Песков напомни, че страната е част от държавен съюз с Русия и че диалогът между Москва и Минск, включително между разузнавателните им служби, е близък.

„И нашите министерства са в постоянен контакт едно с друго. Разбира се, има повод за притеснение, не само за Минск, а и за Москва, тъй като ние сме съюзници и партньори“, допълни Песков.

Той каза още, че руският президент Владимир Путин и беларуският ръководител Александър Лукашенко ще присъстват на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество, която ще се проведе в Казахстан на 3 и 4 юли и ще обсъдят въпроса, ако сметнат за необходимо.

Орбан ще се срещне със Зеленски при първо посещение в Киев

Унгарският премиер Виктор Орбан ще направи първото си посещение в Киев във вторник от началото на нашествието на Русия в съседната ѝ страна, за да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски, съобщава Financial Times.

Визитата на Орбан, който е открит критик на западната военна помощ за Украйна, се случва ден след като Унгария пое ротационното председателство на Съвета на ЕС.

FT съобщава, позовавайки се на запознати източници, че Орбан ще се срещне със Зеленски и други високопоставени представители в Киев само няколко дни след като двамата говориха на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

Миналата седмица ЕС започна преговори за членство с Украйна, като даде на страната политическа подкрепа в разгара на войната ѝ срещу руското нашествие, въпреки че предстои дълъг и труден път, преди Украйна да може да се присъедини към блока.

Руските сили са завладели две села в Източна Украйна

Руското министерство на отбраната съобщи, че силите му са установили контрол над две села в Източна Украйна. Това е втори пореден ден, в който Москва обявява превземането на нови населени места. Украинската армия отрече поне частично руските твърдения, предава Ройтерс.

Руското министерство съобщи в комюнике, че силите му контролират село Степова Новоселивка в Харковска област и Новопокровске в Донецка област.

ГЩ на украинските въоръжени сили съобщи във вечерния си бюлетин, че войските му са отблъснали 17 нападения в Купианския сектор близо до Харков, включително Степова Новоселивка. Той допълни, че се водят боеве близо до Синкивка по на запад.

По-рано украинската армия съобщи, че е отблъснала руски нападения близо до два града в Донецка област – Новоолексанривка и Спирне, ден след като руските сили заявиха, че ги контролират. Боевете продължават близо до двете населени места, допълни ГЩ във вечерния си бюлетин.

Според украинската армия на фронта в Покровск се водят най-ожесточените боеве. 44 руски атаки са били отблъснати през последните 24 часа, а 14 сблъсъка все още продължават.

Армията съобщи, че Русия запазва военно присъствие отвъд границата на северните украински Черниговска и Сумска области и допълни, че силите на Москва увеличават гъстотата на минните полета и извършват подривни дейности.

Районът се следи за признаци, че Русия планира да отвори нов фронт, за да окаже натиск върху украинските бранители, които тя превъзхожда по численост. Москва предприе щурм в граничните области на североизточната Харковска област през май, като отвори нов фронт в 28-месечното пълномащабно нашествие.

Според последните съобщения на Украйна силите ѝ контролират района и са отблъснали 11 руски щурма близо до три града, включително Вовчанск, на 5 км от границата.

Междувременно губернаторът на кримския пристанищен град Севастопол Михаил Развожаев съобщи в канала си в „Телеграм“, че Русия е свалила пет въздушни мишени над Крим в понеделник. Фрагменти от свалените мишени са паднали в крайбрежния район и близо до Балаклава, който е част от Севастополската област.

Развожаев, който първоначално съобщи за четири свалени мишени, заяви, че няма пострадали. Той допълни, че има съобщения за редица пожари в гористи и открити райони, а прозорците на една сграда са били изпочупени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:40 | 02.07.24 г.
fallback
Още от Свят виж още