fallback

Как ще се отрази вота на изборите във Франция върху НАТО и ЕС?

Политиките, които „Националнен сбор“ искат да вкарат, ако спечелят изборите, могат да докарат Франция до дълга икономическа нестабилност., посочи анализатор

19:00 | 01.07.24 г.

Трусовете в европейската политика продължават, след като изборите за европейски парламент поднесоха нежелани от някои промени в политическия пейзаж. Във Франция крайнодясната партия на Марин льо Пен „Национален сбор“ води след първи тур на парламентарните избори. Крайният резултат още не е ясен и ще се разбере след дните за преговори преди втория тур. Лошите резултати на партията на Макрон са очаквани, но все пак твърде ниски – 21%, докато партията на Марин льо Пен води с близо 32% от гласовете. Това каза Горан Георгиев, експерт от Център за изследване на демокрацията, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Политиките, които „Националнен сбор“ искат да вкарат в държавата, ако спечелят изборите, могат да докарат Франция до дълга икономическа нестабилност. Страната е четвъртият по големина производител на оръжия в света. Тя представлява огромна част от потенциала на Европейския съюз и континента за стратегическа и геополитеческа автономност. 

„Картината в Европа не е много оптимистична, защото това, за което трябва да говорим, е именно централизацията на Европа и Европейския съюз, а ние виждаме, че силите вече са наклонени на другата страна“, коментира анализаторът. 

Държавата има много стабилна военна подготовка, а влиянието ѝ върху НАТО и Европейския съюз е неоспоримо. Как ще се използват оръжията и позициите на Франция в следващите години предстои да разберем от резултатите на изборите и правителството, което ще стъпи на власт, заяви Георгиев. „Можем да очакваме много интересни резултати следващата неделя“, прогнозира той.

По думите му въпреки преднината, очакванията за резултатите на „Националния сбор“ бяха по-високи. Обстановката в страната е динамична, като се очакват тежки преговори между коалицията около социалистите и коалицията около Макрон. 

„Най-важно е какво ще се случи на втори тур, но не трябва да изключваме вероятността, че ще се стигне до безизходица, която може да доведе до следващи предсрочни избори“, коментира събеседникът.

Какво е политическото бъдеще на Европа? Защо се изменят политическите възгледи на гражданите в континента?

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:05 | 01.07.24 г.
fallback
Още от Свят виж още