fallback

Френската крайна десница е напът да стане първа парламентарна сила

Победата на крайнодясната партия „Национален сбор“ е факт

13:33 | 01.07.24 г. 1

Френската крайна десница е победител на първия тур на предсрочните парламентарни избори във Франция и е напът да стане първа парламентарна сила.

Победата на крайнодясната партия „Национален сбор“ е факт - по предварителни данни тя е спечелила към 34% от гласовете на френските избиратели, води в над 400 района и може да спечели между 250 и 280 депутатски места. На второ място е лявата коалиция „Нов народен фронт“, докато президентската партия „Заедно!“ остана трета. „Демокрацията проговори“ - заключи лидерът на националистите Марин льо Пен, преизбрана още на първия тур. Тя призова французите да дадат пълно мнозинство на партията и пожела да види своя съпартийник Жордан Бардела като премиер на Франция след осем дни.

„Дошъл е часът за ясно демократично и републиканско обединение за втория тур“, реагира президентът Еманюел Макрон. Лидерите от неговото движение и лявата коалиция вече обявиха, че за балотажа ще оттеглят кандидатите си, класирани на трета позиция, в полза на демократичните сили.

Китай има по-голям контрол над една от основните суровини за електромобили – литият, отколкото ОПЕК има над петрола.

„Колосалният успех на китайската автомобилна индустрия не се дължи само на държавната подкрепа, нека да имаме предвид, че поднесохме на поднос една готова, локализирана верига на добавената стойност и верига на доставките на електрическите автомобили, в които Китай има по-голям контрол върху лития, отколкото ОПЕК има над петрола. Големият проблем са нашите необмислени действия, а готовността на Китай беше вторичен въпрос, те се възползваха и имаха всички предпоставки да го направят бързо и качествено“, каза Калоян Желев, автомобилен експрет.

Вижте всички новини от емисията във видеото.

Всички емисии от рубриката може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:36 | 01.07.24 г.
fallback
Още от Свят виж още