fallback

Русия е свалила 36 изстреляни от Украйна дрона срещу руски области

Седем души, включително две деца, са загинали при руско ракетно нападение срещу украински град

10:50 | 30.06.24 г. 1

Руските противовъздушни системи са унищожили 36 дрона, които Украйна е изстреляла през нощта срещу няколко области в Югозападна Русия, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

15 дрона са били унищожени над Курска област, която граничи с Украйна, а девет други – над Липецка област, на няколко стотин киломегра южно от Москва, съобщи министерството на отбраната в приложението „Телеграм“.

Четири дрона са били унищожени във Воронежка и Брянска области в Югозападна Русия, а по два – в близките Орелска и Белгородска области.

Губернаторите на Липецка и Брянска област съобщиха в каналите си в „Телеграм“, че няма пострадали или сериозни щети в резултат на нападенията.

Руските официални представители често не разкриват пълната степен на щетите, нанесени при украинските атаки.

Киев съобщи, че нападенията срещу военната, транспортната и енергийната инфраструктура са реакция на атаките на Москва срещу територията на Украйна след началото на нашествието на Русия в страната през 2022 г.

В събота руските сили изстреляха ракети срещу град Вилнянск край югоизточния украински град Запорожение, като убиха седем души, включително две деца и раниха 31 други.

Президентът Володимир Зеленски повтори призива си към съюзниците да предоставят на Украйна повече оръжия с голям обсег и напреднали системи за противовъздушна отбрана, за да спре по думите му ежедневните атаки срещу нашата страна.

Украинският главен прокурор Андрий Костин заяви, че две от ракетите са били изстреляни срещу града, като са повредили инфраструктура, магазин и жилищни сгради.

Службите за спешна помощ съобщиха за смъртта на седем души, включително две деца, и за 31 ранени, осем от които деца. Пожарникарите са изгасили пожари в няколко сгради и са се включили в спасителните операции.

„Днес врагът извърши още един страховит терористичен акт срещу цивилното население“, каза главният прокурор на Запорожие Иван Федоров във видео, публикувано в приложението „Телеграм“.

Атаката беше извършена „посред бял ден, в неработен ден, в градския център, където хората си почиваха, където нямаше военни мишени“, допълни Федотов.

Зеленски публикува снимки на мястото на нападението, на които се виждат голям кратер, изкоренени дървета и  паднал на земята брезент на място, приличащо на парк.

„Нашите градове и общности страдат ежедневно от такива руски удари. Но има начини да преодолеем това“, написа Зеленски в „Телеграм“. „Унищожаването на терористите на място. Унищожаването на руски пускови установки за извършване на удари с голям обсег и увеличаването на броя на модерните противовъздушни системи в Украйна“ са начините за отбрана срещу такива атаки, заяви украинският президент.

Руското министерство на отбраната съобщи в „Телеграм“, че ракетите му са ударили близък район в Запорожка област, където според него украински влакове са разтоварили оръжия и военно оборудване, при което са убити войници и са унищожени бронетранспортьори и ракети.

В публикацията, придружена със снимка на удара, се посочва, че мястото е село Украинка, на по-малко от 10 км от Вилнянск.

Губрнаторът на Донецка област по на изток съобщи, че един човек е загинал при два инцидента с артилерийски обстрел в град Курахове. Местните власти съобщиха, че двама души в Херсонска област, частично окупирана от руските сили на юг, също са били убити.

Спасителни екипи продължавали да работят в жилищна сграда, която пострадала тежко при ракетен удар в петък в централния град Днепро. При нападението е загинал един човек, а 13 са били ранени, редица други все още са в неизвестност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:05 | 30.06.24 г.
fallback
Още от Свят виж още