fallback

Ще балансира ли излизането си от ЕС Великобритания с договори за търговия с Европа

Лейбъристите имат готовност за мащабни промени във Великобритания, посочи Кристиян Фезелов, риск анализатор в Капман Асет Мениджмънт

22:32 | 24.06.24 г.

Възможно е Великобритания да балансира излизането си от Европейския съюз с договорите за двустранна търговия с водещите икономики на ЕС. Споразумението за двете страни на договорите засега работи в положителна посока. Това че Великобритания загуби хегемонията си на европейски център все още “тежи” на държавата, след като това носеше 40% от целия им БВП. Тази прогноза в предаването “В развитие” на Bloomberg TV Bulgaria напарви Кристиян Фезелов, риск анализатор в Капман Асет Мениджмънт.

Той посочи, че Великобритания отива към нови избори, а в държавата се забелязват множество икономически проблеми. Според него влиянието на Brexit е неоспорим факт и повратна точка в икономиката на островната държава. „Всички очакваха, че с излизането им от Европейския съюз те ще станат по-независими и ще имат по-добри постижения както във вътрешен, така и в международен аспект. Британската икономика претърпя големи сривове след Covid кризата и трябваше да се преустроят процесите в нея“, коментира анализаторът.

Според него един от големите проблеми в икономиката на Великобритания е бързото нарастване на имигрантското население в страната. „След като Риши Сунак поиска избори, едно от най-големите желания за промени е да се направи пенсионна реформа, което ще е нож с две остриета за работещите, смята Фезелов и изброи какви стъпки може да предприеме властта, за да подобри живота на британците. – Друга реформа, която е силно желана е за здравното осигуряване. Проблемът с ходенето до лекар във Великобритания е сериозен и определено има нужда от промяна. Говори се и за увеличаване на данъка върху доходите и корпоративния данък. Всичко зависи от резултатите на изборите, като се възлагат големи надежди за ръст на БВП.“

Кристиян Фезелов очаква, че след потенциална победа на лейбъристите ще се намери начин в държавата да се вдигнат работните заплати, с което да се спомогне по-лесния живот на хората. Той отбеляза, че вътрешното потребление в страната се определя изкъсо и от цената на имотите и техните стойности, затова лейбъристите ще се опитат да направят реформа и този сектор.

„Преди седмица Манфред Вебер от Европейската народна партия обяви, че е много вероятно ЕС да отложи плановете за забраната за движение на автомобили с двигатели с вътрешно горене до 2035 г., което ще се отрази на европейското производство“, посочи каква е тенденцията за реализирането на зелени политики анализаторът, и заяви, че „при обявяването на Зелената сделка Европа надскочи себе си“.

Той е на мнение, че Старият континент има нужда от енергия. „Ветрогенераторите излизат скъпо на Европа и най-големия производител на вятърна енергия – Германия. Затова трябва да се наблегне на други източници за възобновяема енергия. Конфликтът с митата за китайските електрически автомобили остава актуална тема и заплаха за европейските производители на продукта“, аргументира се Фезелов и напомни, че Европа е доста назад от Китай, когато става дума за възобновяеми източници.”

По думите му Китай е производител на батерии и използва собствени суровини за направата им, които са внос от различни места. „Европа има два намерени залежи на литий, които не могат да се използват в момента и изоставаме с развитието на тази технология“, направи сравнение анализаторът.

Пропадна ли проектът за производство на батерии в Швеция? Намериха ли заместител японците с водородния двигател и ще няпрви ли автомобилът на Toyota бум на пазара? Как ще се отразят на европейската икономика увеличените мита за електромобили от Китай? Къде е балансът между мита и цени на електромобилите? Какво е бъдещето на Великобритания – как ще се справи със сътресенията в икономиката си? Какви са най-добрите решения за островната държава?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:32 | 24.06.24 г.
fallback
Още от Свят виж още