fallback

Какви са посланията от посещенията на Путин в Северна Корея и Виетнам

С визитите руският президент каза на световните лидери, че няма да бъде спирачката за действията на севернокорейския режим, посочи анализатор

14:40 | 21.06.24 г. 4

Посещението на руския президент Владимир Путин в Северна Корея трябва да се разглежда преди всичко от гледна точка на международната сигурност, а посещението във Виетнам - по-скоро от гледна точка на международната търговия и бизнеса. Различен е контекстът на тези две визити. Това каза Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

В Северна Корея Путин е бил и по-рано - през 2000 година. Близо четвърт век по-късно мястото на Русия в международната политика сериозно се е променило, отчете анализаторът.

По думите му вниманието на световната общественост е насочено към това какво договори Путин със Северна Корея, защото именно тя помага във военен план на Русия във войната срещу Украйна, доставяйки боеприпаси. "Северна Корея се стреми да развие и собствена ядрена и ракетна програма, което означава, че ще бъде заплаха за околните държави, а дори амбициите ѝ са някога да имат ракета, която да достигне до Съединените щати", коментира гостът. И допълни, че Северна Корея е в международна изолация от много десетилетия и има санкции срещу нея, наложени от Съвета на ООН. Виетнам също формално продължава да бъде комунистическа държава, с управление на комунистическата партия, но всъщност е една бързоразвиваща се пазарна икономика - един от бъдещите икономически гиганти в Азия.

Преди години Путин бе по-скоро посланик на международната общност, със задачата да усмири ракетно-ядрените амбиции на севернокорейския диктатор, който тогава беше още Ким Чен Ир, бащата на сегашния лидер. Сега нещата изглеждат съвсем различно, допълни Пламен Димитров.

"Северна Корея винаги е представлявала опасност за световния ред, защото се смята за непредсказуема и евентуално ирационална държава. Че може да започне някакви агресивни действия, дори и ако съотношението на силите не е в нейна полза", коментира анализаторът. И допълни, че преди две десетилетия на Путин и на Русия се разчиташе, че има някакво влияние върху тази държава (същото важи и за Иран) и може да ги посъветва да бъдат по-сдържани. 

"Сега видяхме точно обратното - Путин въобще не смята да съветва севернокорейците да бъдат по-сдържани. Дори обратното. Ако в световния ред по-рано севернокорейският лидер бе смятан за "лудия с картечницата", който може да причини някакви щети, сега виждаме, че Путин и Ким Чен Ун са от една и съща страна страна на "картечницата" и казват, че са готови да натиснат спусъка", коментира Димитров.

Измени се ролята в тези отношения и те заедно отправят едно предупреждение към Запада, че са готови за решителни действия, добави той.

"С посещението си в тези две държави Путин каза на световните лидери, че той няма да бъде спирачката за действията на севернокорейския режим. Декларира, че има един друг лагер, различен от западния, и в него влизат Русия, Северна Корея, Беларус, като най-важното за Путин е дали Китай влиза в този лагер… Путин се стреми да представи този лагер като един от легитимните международни полюси, който има свои интереси и ще си ги защитава и Западът трябва да се съобразява с наличието му", посочи Димитров. 

"Виетнам продължава да е комунистическа държава. След разпадането на СССР нещата се промениха. Русия имаше военна база във Виетнам, от която се отказа, защото не може да я поддържа. Сега обаче тази страна отново е важна за Русия. За разлика от Северна Корея Русия не очаква от Виетнам да я снабдява с оръжие, но като голяма държава с развиваща се икономика Виетнам може да е една врата за заобикаляне на икономическите санкции срещу Русия и да се внасят оттам продукти, които да помогнат на руската оръжейна индустрия", обясни гостът в предаването.

„От друга страна, Виетнам съвсем не бих казал, че е в лагера на Русия в налагащото се противопоставяне на двата лагера. Виетнам не се е присъединил към санкциите срещу Русия, но от друга страна поддържа интензивни икономически отношения със САЩ, а от трета страна - страната има сериозни опасения от своя голям съсед Китай, с когото водиха една голяма война 1978-1979 година", изтъкна Димитров. "Виетнам се намира в един триъгълник и се стреми да води многовекторна външна политика и да не загърбва нито Вашингтон, нито Москва", заяви той.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:40 | 21.06.24 г.
fallback
Още от Свят виж още