fallback

Германия подсилва армията си с поръчка на танкове за 2,9 млрд. евро

Танковете Леополд-2 А8 ще бъдат доставени на траншове до 2030 г.

07:50 | 21.06.24 г. 8

Германия планира да купи 105 допълнителни бойни танка Леопард - 2 А8 като част от програмата за милиарди евро на управляващата коалиция за модернизиране на въоръжените сили, наложено от нашествието на Русия в Украйна, предава Bloomberg.

Министърът на отбраната Борис Писториус е поискал от депутатите да одобрят покупката от френско-германския производител KNDS в сделка на стойност 2,9 млрд. евро, съобщават запознати с планирането източници. Това е видно и в писмо до парламента, получено от Bloomberg.

Бюджетната комисия към долната камара се очаква да даде зелена светлина преди началото на лятната ваканция в средата на юли, допълват източниците, пожелали да останат анонимни, тъй като информацията е конфиденциална.

Някои от танковете, които ще бъдат доставени на траншове до 2030 г., ще бъдат използвани в подкрепа на планирана бригада в Литва, част от усилията на НАТО за укрепване на източния фланг на НАТО срещу възможна руска агресия.

Новата поръчка на танкове се прибавя към друга за 18 танка Леопард, която Германия направи миналата година. Това споразумение включваше варианта за допълнителни 105 танка.

Покупката не се покрива от специалния фонд на Германия за военни разходи, финансиран с дълг, в размер на 100 млрд. евро, нито от редовния федерален бюджет за отбрана за годините от 2025 г. нататък, съобщава един от източниците.

Вместо това депутатите ще одобрят т. нар. разрешение за ангажимент, което означава, че правителството гарантира плащането.

KNDS беше създадена от сливането през 2015 г. на германската компания Krauss-Maffei Wegmann и френската Nexter.

Отделно германският подизпълнител в областта на отбраната Rheinmetall съобщи в четвъртък, че е получил поръчка за 155-милиметрови артилерийски снаряди от въоръжените сили на Германия на стойност 8,5 млрд. евро.

Покупката цели да запълни наличностите на Бундесвера и неговите съюзници и да предостави подкрепа на Украйна за отбраната ѝ срещу нашествието на Русия, съобщи компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:05 | 21.06.24 г.
fallback
Още от Свят виж още