fallback

Лидерът на "Хизбула" заплаши Израел и Кипър в телевизионно обръщение

В Израел няма да остане нито едно безопасно място в случай на пълномащабна война, предупреди Хасан Насрала

22:35 | 19.06.24 г.

Лидерът на ливанската групировка „Хизбула“ Хасан Насрала заяви в сряда, че в Израел няма да остане нито едно безопасно място, ако избухне пълномащабна война между двете враждуващи страни и също така заплаши Кипър и други части на Средиземноморието, предава Ройтерс.

„Хизбула“ влиза в престрелки с Израел повече от осем месеца успоредно с войната в Газа. Във вторник подкрепяната от Иран групировка публикува запис, направен с дрон, на чувствителни военни обекти дълбоко на израелска територия.

В телевизионно обръщение в сряда ръководителят на „Хизбула“ заяви, че „няма да има нито едно безопасно място от нашите ракети и дронове“ в Израел в случай на по-широка война.

Освен това групировката има „набор от цели“, които може да порази при удари с прецизно насочване, добави Насрала.

Израел „знае, че това, което го очаква в Средиземно море, е много голямо... Пред лицето на битка с такъв мащаб той знае, че сега трябва да ни чака по суша, въздух и море“, каза още той.

Групировката показа за първи път, че може да порази плавателен съд, като нанесе удар на израелски боен кораб в Средиземно море по време на войната им от 2006 г.

Медии и анализатори съобщават от години, че „Хизбула“ се е сдобила с противокорабни ракети „Яхонт“ руско производство в Сирия, след като силите му бяха разположени там преди повече от десет години, за да помагат в битката на президента Башар ал-Асад в гражданската война в страната.

Насрала заплаши и Кипър за първи път, като обвини страната, че позволява на Израел да използва летищата и базите ѝ за военни учения.

„Кипърското правителство трябва да бъде предупредено, че отварянето на кипърските летища и бази за израелския враг, за да поразява Ливан, означава, че то е станало част от войната и съпротивата („Хизбула“) ще се справи с това като част от войната“, заяви Насрала.

Не е известно Кипър да предлага преминаване по суша или бази на израелската армия, но в миналото е позволявал на Израел да използва широкото му въздушно пространство, за да извършва въздушни учения, но никога по време на конфликт.

Насрала заяви, че групировката му ще се бори „без правила“ и „без граници“ в случай на по-широка война. Той говори на възпоменателно събитие за командир, убит при израелски удар миналата седмица, най-високопоставената фигура на „Хизбула“, който губи живота си от началото на сегашния конфликт с Израел.

В отговор „Хизбула“ прибегна до най-големите си нападения с дрон и ракетни атаки срещу Израел. Представители на ООН изразиха притеснение от ескалацията, а американският пратеник Амос Хочстейн пътува до Израел и Ливан, за да призове и двете страни да не пристъпват към пълномащабен конфликт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:36 | 19.06.24 г.
fallback
Още от Свят виж още