fallback

Адриан Нъстасе: В следващите месеци очаквам да има решение на въпроса с Шенген

Вижда се потенциал за балканско сътрудничество за по-добро позициониране в ЕС, посочи бившият премиер на Румъния

23:28 | 13.06.24 г.

Очаквам в месеците след вота да видим пълно разрешение на казуса с Шенген. Надявам се, че проблемът ще бъде разрешен след европейските избори, на които правителствата в Западна Европа са подложени на натиск заради статистиките за миграцията и ситуацията. Този коментар в интервю за Bloomberg TV Bulgaria, излъчено в предаването "В развитие", направи бившият премиер на Румъния Адриан Нъстасе.

Според него противопоставянето на Австрия и Нидерландия спрямо влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство предизвиква сериозно разочарование и в двете страни.

Нъстасе смята, че за да подобрят позицията си в ЕС, България и Румъния трябва да се фокусират върху вътрешната си икономическа и политическа конюнктура. Той посочи като пример консенсуса, постигнат в Румъния през 1995 година, когато всички политически партии се обединиха около целите за влизане в НАТО и ЕС. Подобен подход, според него, може да доведе до по-добра позиция и по-голямо влияние в Европейския съюз.

„Вижда се потенциал за балканско сътрудничество между България, Румъния, Гърция и Хърватия, е мнението на бившият премиер, който даде за пример успешния опит от съвместната работа на балканските страни за влизане в НАТО и подчерта важността на ясната политическа воля за постигане на резултати в този балкански проект.  

„България има известна преднина пред Румъния по отношение на подготовката за еврозоната“, отбеляза политикът в коментар за напредъка по пътя към обща европейска валута.

Той се надява след изборите, новото българско правителство да подкрепи пътя на страната към еврозоната и допълни, че в Румъния ситуацията е малко по-сложна, тъй като не са изпълнени макроикономическите критерии. Важен аспект според него е съвместната работа между двете страни, която може да доведе до по-добри резултати.

„В Румъния влизането в еврозоната не е приоритет в момента“, посочи Нъстасе. Той припомни, че през 2004 г. страната е била близо до изпълнение на всички критерии, но впоследствие се появили други приоритети. Бившият премиер обаче вярва, че след изборите, през следващата година, еврозоната ще стане отново приоритет за страната. И допълни, че такава цел е и ОИСР.

Адриан Нъстасе обърна внимание, че инфлацията е сериозен проблем и за двете страни, но пресметна, че в Румъния тя е по-висока. Причините, по думите му, са комплексни и включват както местни, така и външни фактори. Според бившият премиер важен аспект е и социалната политика на правителството, която увеличава инфлацията чрез финансиране на социални проекти.

Кои са стратегическите цели на Балканите? Кои проекти между България и Румъния са с приоритет? Каква е позицията на България и Румъния в ЕС и ще има ли консенсус между общественото мнение и политическото ръководство?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:28 | 13.06.24 г.
fallback
Още от Свят виж още