fallback

Въвлечените в конфликти държави са най-много от Втората световна война

92 страни участват в конфликти извън границите си, сочи Глобалният индекс на мира

12:25 | 11.06.24 г. 1

Към момента в света има 56 конфликта - най-големият брой от Втората световна война насам, сочи Глобалният индекс на мира, публикуван от международния Институт за икономика и мир (IEP).

Конфликтите стават все по-международни, като 92 страни са въвлечени в конфликти извън границите си, най-големият брой от създаването на индекса. Растящият брой на по-малките конфликти увеличава вероятността от повече големи конфликти в бъдеще. Например през 2019 г. Етиопия, Украйна и Газа бяха определени като малки конфликти, пише институтът.

Миналата година са регистрирани 162 хил. жертви, свързани с конфликти. Това е вторият по големина брой през последните 30 години, като конфликтите в Украйна и Газа съставляват близо три четвърти от жертвите. Украйна е съставлявала над половината с 83 хил. загинали при конфликт, а по оценки на института загиналите палестинци са 33 хил. до април 2024 г. През първите четири месеца на 2024 г. жертвите в света, свързани с конфликти, са достигнали 47 хил. Ако темпът се запази до края на тази година, това би бил най-големият брой жертви на конфликти от геноцида в Руанда през 1994 г.

Икономическото въздействие в света от насилието през 2023 г. е достигнало 19,1 трлн. долара, или 2380 долара на човек. Това е ръст със 158 млрд. долара, който се дължи основно на увеличението с 20% на загубите за брутния вътрешен продукт заради конфликти. Разходите за изграждане и поддържане на мир са възлезли на 49,6 млрд. долара и съставляват под 0,6% от общите военни разходи.

Исландия остава най-мирната страна, като задържа позицията си от 2008 г. насам, следвана от Ирландия, Австрия, Нова Зеландия и Сингапур, която е нов член в топ пет. Йемен е заменена от Афганистан като най-размирната страна в света. Тя е следвана от Судан, Южен Судан, Афганистан и Украйна.

Близкият изток и Северна Африка (МЕНА) остава най-размирният регион в света. Там се намират четири от десетте най-размирни държави в света и двете държави в дъното на класацията – Судан и Йемен. В същото време Обединените арабски емирства (ОАЕ) са регистрирали най-голямото подобрение в индекса на мира в региона, като се изкачват с 31 места до 53-о през 2024 г.

Макар че повечето показатели за мир са се влошили през последните 18 години, броят на убийствата е намалял в 112 страни, а възприятията за престъпността са се подобрили в 96 държави.

„През последните десет години мирът намалява в девет от тях. Наблюдаваме рекорден брой конфликти, ръст на милитаризирането и повишена международна стратегическа конкуренция“, коментира Стив Килелеа, основател и изпълнителен президент на IEP. „Конфликтът се отразява отрицателно на световната икономика, а бизнес рискът от конфликта е по-висок и се прибавя към сегашните уязвимости на световната икономика“, допълва той.

„Правителствата и компаниите в света задължително трябва да увеличат усилията си за разрешаване на много малки конфликти, преди те да ескалират в по-големи кризи. Минаха 80 години от края на Втората световна война и сегашните кризи показват колко е неотложно световните лидери да се ангажират с инвестиране в разрешаването на тези конфликти“, отбелязва още Килелеа.

Характерът на конфликтите се променя

С все по-голямото разпространение и интернационализиране на конфликтите нарастващата сложност намалява вероятността от постигане на трайни решения. Украйна и Газа са примери за продължаващи исторически беди или „вечни войни“ без ясно решение. Броят на конфликтите, завършили с решителна победа на едната или на другата страна, е намалял от 49% през 70-те години на миналия век до под 9% в десетилетието до 2019 г. През същия период броят на конфликтите, завършили с мирно споразумение, е намалял от 23% до малко над 4%.

Друг ключов фактор, който променя конфликтите, е въздействието на асиметричните военни технологии, което улеснява недържавни групи, а също и по-малки и не толкова влиятелни държави да се съревновават в конфликти с по-големи държави или правителства.

Броят на държавите, използващи дронове, е нараснал от 16 на 40, или увеличение със 150% между 2018 и 2023 г. През същия период броят на недържавните групи, които са участвали в поне едно нападение с дрон, е нараснал от 6 на 91.

От началото на войната в Украйна милитаризацията се е увеличила в 91 страни, обръщайки тенденцията от предишните 15 години. Предвид ангажиментите на много страни към военните разходи, малко е вероятно да се стигне до подобрение през идните години.

Промени в динамиката на войната водят до понижаване на броя на военните, докато технологичните подобрения са се увеличили. През последните десет години сто страни са намалили въоръжените си сили, а военните способности в света са нараснали с над 10%.

Първо по рода си изследване на IEP изчислява военните способности на страните, като комбинира подобряването на военния капацитет, технологиите и бойната готовност. То показва, че САЩ имат значително по-големи военни способности от Китай, който е следван от Русия. Традиционните подходи за измерване на военния капацитет обикновено вземат предвид само военните активи.

Регионални акценти

Европа остава най-мирният регион в света, въпреки че отчита най-голямото си увеличение на военните разходи на годишна база от създаването на GPI. Северна Америка регистрира най-голямото регионално влошаване на мира със спад от малко под 5%. Както САЩ, така и Канада записват значителни спадове, които се дължат основно на увеличаването на насилствената престъпност и страха от насилие.

Субсахарска Африка е на второ място сред най-размирните региони след МЕНА, тъй като е изправена пред няколко кризи със сигурността – най-вече увеличаването на политическите безредици и на тероризма в Централен Сахел.

Азиатско-Тихоокеанският регион остава на второ място сред най-мирните в света с лек спад на мира. Папуа Нова Гвинея отчита най-голямото влошаване в региона, което се дължи на засилването на племенното насилие от спорове за територия и собственост на земя.

Централна Америка и Карибският регион отчитат лек спад на мира, тъй като страни като Хаити се борят с високи нива на организирана престъпност и гражданско неподчинение. Въпреки това Ел Салвадор отбелязва най-значителното подобряване на мира в света.

Южна Америка записва втория по големина спад на мира с влошаване от 3,6% поради увеличаването на убийствата, политическия терор и интензивността на международните конфликти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:29 | 11.06.24 г.
fallback
Още от Свят виж още