fallback

Шолц се ангажира с битка срещу политическия терор в Германия

Канцлерът се закани да депортира всеки мигрант, който извърши тежки престъпления, обратно в родината му

14:52 | 06.06.24 г.

Олаф Шолц обеща да върне мигранти, които са извършили тежки престъпления, обратно в родината им, включително в управлявания от талибаните Афганистан и опустошената от войната Сирия, като по този начин германският канцлер отговаря на нарастващата загриженост относно спазването на закона и реда в страната, предава Bloomberg.

След поредица от злонамерени атаки Шолц определи неотдавнашната смърт на полицай след нападение с нож от роден в Афганистан мъж като акт на „терор“. Ще има нулева толерантност към такова политическо насилие, каза канцлерът в четвъртък.

„Ще се борим с терора“, заяви Шолц в реч пред депутати в Берлин. „Без сигурност няма нищо“, категоричен е той.

Германия се сблъска с няколко случая на насилие и нападения срещу политици преди изборите за Европейски парламент в неделя (9 юни), които предизвикаха разгорещен дебат за сигурността. Участието на мигранти при някои атаки предизвика призиви за по-строги правила относно спазването и поддържането на реда в страната.

Откритата агресия срещу политици включва побой над представител на социалдемократите по време на разлепване на предизборни плакати в Дрезден. Инцидентите са засегнали и хора на Християндемократическия съюз (ХДС), Зелените, както и политици от крайнодясната „Алтернатива за Германия“.

Шолц обеща да се противопостави на насилието, независимо дали идва от крайната левица, или крайната десница, или е насочено към германци или чужденци, или християни, мюсюлмани или евреи.

„Сигурността е крайъгълният камък на нашата свобода, нашата демокрация и нашето върховенство на закона“, подчерта Шолц. „Именно затова федералното правителство е така решено да се противопостави на всички заплахи, които застрашават сигурността на нашата страна“.

Броят на политически мотивираните престъпления в Германия нарасна до най-високото си ниво от почти четвърт век миналата година, воден от вълни на десен екстремизъм и антисемитизъм.

Властите регистрираха 60 028 престъпления през 2023 г., което е увеличение с около 2%, сочат данни, публикувани миналия месец от вътрешното министерство. Това е най-големят брой подобни престъпления, откакто започва да се води статистика през 2001 г.

В петък 25-годишен мъж, роден в Афганистан, вилня с нож по време на предизборно събитие в Манхайм и рани шестима души, включително 29-годишен полицай, който след това почина. Шолц каза, че подобни престъпления трябва да водят до депортиране.

„Вбесявам ме, когато някой, който е потърсил защита тук, извършва най-тежките престъпления“, посочва Шолц. „Такива престъпници трябва да бъдат депортирани, дори ако идват от Сирия или Афганистан“, категоричен е той.

Миналия месец властите също задържаха 74-годишен мъж, заподозрян в извършването на нападение срещу заместник-кмета на Берлин. Франциска Гифи, член на социалдемократите на Шолц, беше ударена отзад по главата и шията с торба, пълна с твърдо съдържание, и получи леки наранявания.

„Всеки, който атакува нашата свобода и нарушава нашия мир, ще се сблъска с мен, с това федерално правителство, с нашата конституционна държава като най-решителен противник“, посочва канцлерът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:50 | 06.06.24 г.
fallback
Още от Свят виж още