fallback

Ще остане ли Африка износител на суровини с парите на индустриалните държави

Как се вписват големите икономически проекти на Южна Корея в бъдещото развитие на Танзания и Етиопия, коментира Румяна Дечева

22:27 | 05.06.24 г.

Много трудно ще се постигне успех в африканските страни в стремежа им да се самоуправляват, защото страни като САЩ, Китай, Русия, Великобритания, Индия и който и да е от партньорите са заинтересовани да се изнасят суровини, което поддържа нивото на бедност в Африка на най-ниското ниво. Това мнение изрази Румяна Дечева, експерт по международно политическо развитие, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria в коментар за резултатите и очакванията към форума Korea-Africa Summit, както и спецификите на местните общества в Танзания и Етиопия.

Двете страни са сред първите, които подписаха споразумения за финансиране с Южна Корея по време на форума тази седмица.

Дечева смята, че за африканските страни е трудно да се поддържа традицията и да се самоуправляват, да имат своя култура и образование. „Когато отгоре дойде нов вид образование, нов вид потребление, нови икономически и индустриални отношения, това разрушава местната култура, без да създава нова база – създава клъстери на влияние. Дали няма да се окаже, че това са пак поредните недобре похарчени пари, които африканските народи трябва да връщат обратно, или Южна Корея ще успее да се поучи от досегашния опит“, заяви експертът по международно политическо развитие. Дечева коментира, че договорът на Етиопия с Южна Корея е за 1 млрд. долара за финансиране с проекти в инфраструктурата, науката, здравеопазването, технологиите, градското развитие.

На въпрос може ли спецификите в етническите и културни особености да възпрепятстват такъв тип инвестиции от една от най-индустриализираните страни в света, тя напомни, че в политика на Южна Корея е да има преференциални режими за собствената си икономика и целта ѝ е да внася суровини и да изнася готова продукция. Танзания и Етиопия обявиха, че вече са подписали споразумения за милиарди долари, част от по-широки сделки от областта на суровините, през образованието до инвестициите.

Според Румяна Дечева народите в Източна Африка са интересни с тяхната култура и форми на държавност и това обуславя успех или провал на споразуменията с държавите, които са големи икономически сили.

Експертът по международно политическо развитие отбеляза, че спецификите са безкрайно много. „Само ако говорим за Етиопия, големите културни общности са няколко – с различна писменост, много различни традиционни езици и държавност, която се е променяла в рамките на империята, която съществува с една династия от 1270 година (по традиция се казва – Савската царица и Соломон и техните наследници)“, даде пример Дечева.

Тя обясни, че в същото време, в южната част на Етиопия живеят много голямо количество народи, които имат един бит, много близък до този, който е бил преди стотици години.

„Всичко това съжителства съвместно с една култура, която е много близка до тази на развитите общества, където и да било по света. Тя е развивана на местно ниво, тъй като Етиопия и Либерия са единствените две страни на африканския континент, които не стават до 1914 година колонии на Европа“, подчерта Дечева. И напомни, че към 1870 година около 10% от Африка са колонизирани.

„Това, че Етиопия не е колонизирана, запазва до голяма степен вътрешното управление“, даде пример експертът.

Каква е спецификата на преброяванията в африканския континент? Коя е държавата, която се е наричала "Царството на Шива"? Защо конфликтите в Африка са преди всичко за хегемония? Какво представлява традиционната култура "гаада" - вътрешен закон за организация на обществото? Продължават ли да доминират историческите договори в съвременното развитие на Африка?

Целия разговор може да гледате във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:46 | 05.06.24 г.
fallback
Още от Свят виж още