fallback

Посредниците в Газа търсят "последната формула" за примирие между Израел и "Хамас"

Палестинската групировка е дала "положителен" отговор на предложение за продължителна пауза в боевете и освобождаване на заложници

08:08 | 07.02.24 г.

Посредниците на САЩ, Катар и Египет оказват дипломатически натиск за преодоляване на различията между Израел и „Хамас“ относно плана за прекратяване на огъня в ивицата Газа, след като палестинската групировка даде отговора си на предложение за продължителна пауза в боевете и освобождаване на заложници, съобщава Ройтерс.

Във вторник „Хамас“ даде положителен отговор на рамка, изготвена преди повече от седмица от американски и израелски шефове на шпионажа на среща в Париж с египтяните и катарците.

Подробности за отговора не бяха оповестени. В изявление във вторник „Хамас“ каза, че е отговорила „в положителен дух, с гарантиране на цялостно и пълно прекратяване на огъня, прекратяване на агресията срещу нашия народ, осигуряване на помощ, подслон и реконструкция, вдигане на обсадата на ивицата Газа и постигане на размяна на затворници".

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, който е на обиколка в Близкия изток, каза, че ще обсъди реакцията на „Хамас“ с израелски официални лица, когато посети страната в сряда.

В Доха Блинкен каза: „Все още има много работа... но ние продължаваме да вярваме, че споразумението е възможно и наистина е от съществено значение“.

Катар описа реакцията на „Хамас“ като "положителна" като цяло, а египетски източници от сигурността казват за Ройтерс, че „Хамас“ е показала гъвкавост.

„Ще обсъдим всички детайли на предложената рамка със заинтересованите страни, за да постигнем споразумение относно окончателната формула възможно най-скоро“, заяви Диаа Рашуан, ръководител на египетската Държавна информационна служба.

Според източници, близки до преговорите, примирието ще продължи най-малко 40 дни, през които екстремистите ще освободят цивилни сред останалите заложници, които държат.

Ще последват допълнителни фази за предаване на войници и трупове на заложници в замяна на освобождаване на палестинци, затворени в Израел.

Примирието ще увеличи и потока от храна и друга помощ за отчаяните цивилни в Газа, които са изправени пред глад и остър недостиг на основни доставки.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че реакцията на „Хамас“ показва "известно движение" към сделка. Не е ясно обаче дали „Хамас“ или Израел са склонни да смекчат заявените си твърди позиции, за да постигнат споразумение за примирие.

Представител на „Хамас“, поискал анонимност, е повторил пред Ройтерс по-рано във вторник, че палестинското ислямистко движение няма да позволи освобождаване на заложници без гаранции, че войната ще приключи и израелските сили ще напуснат Газа.

Премиерът Бенямин Нетаняху настоя, че Израел няма да прекрати кампанията си в Газа, докато „Хамас“ не бъде унищожена, и изключи създаването на палестинска държава.

Саудитска Арабия е заявила пред САЩ, че няма да има дипломатически отношения с Израел, освен ако не бъде призната независима палестинска държава по границите от 1967 г. с Източен Йерусалим и израелската „агресия“ в Газа не спре, се казва в изявление на саудитското външно министерство в сряда.

Саудитска Арабия замрази подкрепяните от САЩ планове за нормализиране на връзките с Израел, казаха източници пред Ройтерс, запознати с мисленето на Рияд, през октомври 2023 г., докато войната между палестинската въоръжена групировка „Хамас“ и израелските сили ескалираше.

Още заложници може да са мъртви

Засилва се израелско движение, изискващо повече усилия за връщане на заложниците у дома, дори ако това означава сделка с „Хамас“.

Израелската армия съобщи във вторник, че 31 от останалите заложници в Газа са били обявени за мъртви. По-рано Израел каза, че 136 заложници все още са в Газа, след като 110 бяха освободени при седемдневно примирие през ноември, когато Израел също освободи 240 палестинци, които държеше.

Позовавайки се на израелска оценка, споделена с американски и египетски служители, Wall Street Journal съобщи, че до 50 заложници може да са мъртви, оставяйки около 80 живи.

Израел започна военната си офанзива в Газа, след като бойци от управляваната от „Хамас“ Газа убиха 1200 души и взеха 253 заложници в Южен Израел на 7 октомври.

Министерството на здравеопазването на Газа казва, че най-малко 27 585 палестинци са били потвърдени убити във военната кампания на Израел, като се опасява, че хиляди други са затрупани под развалините.

На терен в Газа израелските сили във вторник продължиха натиска върху Хан Юнис, главния южен град, който се опитват да превземат от седмици. Най-малко 14 души са били убити при въздушни удари, съобщиха палестински жители и медици.

Рафах, на юг от него, също беше ударен от въздушни удари и обстрел от танкове. Двама души са убити при удар по къща в Рафах, а шестима полицаи са загинали, след като колата им е била ударена, съобщиха здравните власти в Газа.

Миналата седмица израелските лидери обещаха следващата седмица да навлязат в Рафах, което разтревожи международните хуманитарни агенции, които казват, че милион разселени цивилни ще бъдат в опасност, приковани към граничната ограда с Египет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:12 | 07.02.24 г.
fallback
Още от Свят виж още