fallback

Жозеп Борел: Ливан не трябва да бъде въвлечен в регионален конфликт

Дипломацията може да надделее, коментира ръководителят на външната политика на ЕС

16:58 | 06.01.24 г. 3
Автор - снимка
Създател

Ръководителят на външната политика на ЕС предупреди в събота срещу регионален конфликт, който би включил Ливан, тъй като се засилиха граничните сблъсъци, почти три месеца след войната на Израел срещу ливанската групировка "Хизбула", която е съюзник на "Хамас".

"Наложително е да се избегне регионална ескалация в Близкия изток. Абсолютно необходимо е да се избегне въвличането на Ливан в регионален конфликт", каза Жосеп Борел по време на пресконференция в Бейрут с външния министър на Ливан. „Изпращам това послание и на Израел: никой няма да спечели от регионален конфликт“, добави той.

Подкрепяната от Иран "Хизбула" и Израел си разменят почти ежедневен трансграничен огън след безпрецедентната атака на "Хамас" на 7 октомври срещу Южен Израел, която предизвика войната. Но ударът, който уби заместник-лидера на "Хамас" в бастиона на "Хизбула" в Южен Бейрут във вторник, засили страховете за по-широк пожар. Ливанската групировка заяви в събота, че е отвърнала, като е изстреляла десетки ракети по северна израелска база.

„Мисля, че войната може да бъде предотвратена, трябва да бъде избегната и дипломацията може да надделее“, коментира Борел пред репортери.

По-рано в събота Борел се срещна с ливанския премиер Наджиб Микати, командващия мироопазващите сили на ООН (UNIFIL) Аролдо Лазаро и влиятелния председател на парламента Набих Бери. Посещението му е част от дипломатически натиск за избягване на по-нататъшна регионална ескалация, особено на границата между Ливан и Израел, и призив за намиране на решение на войната в Газа. „Дипломатическите канали трябва да бъдат отворени, за да сигнализират, че войната не е единственият вариант и е най-лошият вариант“, каза Борел. 

/БГНЕС/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:13 | 06.01.24 г.
fallback
Още от Свят виж още