fallback

Броят на бездомните хора в САЩ достигна нов рекорд

Около 653 хил. души са бездомни, което е най-големият брой от 2007 г., когато страната започна да прави годишно проучване

11:02 | 16.12.23 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В Съединените щати броят на бездомните хора се е увеличил с 12% и е достигнал най-високото си регистрирано ниво. Това се дължи на рязкото покачване на наемите и намаляването на помощите за справяне с отрицателните ефекти на пандемията от коронавирус, което е довело до недостъпност на жилищата за все повече американци, съобщиха федерални служители, цитирани от Асошиейтед прес.

Около 653 хил. души са бездомни, което е най-големият брой от 2007 г., когато страната започна да прави годишно проучване, съобщава БТА.

След първото проучване от 2007 г. САЩ отбелязаха стабилен напредък в намаляването на броя на бездомните в продължение на около десетилетие, тъй като правителството се съсредоточи особено върху увеличаването на инвестициите за настаняване на ветераните. Броят на бездомните хора спадна от около 637 хил. през 2010 г. до около 554 хил. през 2017 г.

Броят им се покачи до около 580 хил. при преброяването през 2020 г. и се задържа относително стабилен през следващите две години, докато Конгресът реагира на пандемията COVID-19 със спешна помощ за наемане на жилища, социални помощи, помощ за щатите и местните власти и временен мораториум върху изгонването на неплатежоспособни наематели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:02 | 16.12.23 г.
fallback
Още от Свят виж още