fallback

В. Кисьов: "Въздушен Шенген" не решава проблема с икономическите загуби на България

Задължително е страната ни да получи и дата и за сухопътните граници и то през 2024 г., посочи анализаторът

20:34 | 15.12.23 г.

Ако страната ни получи дата за присъединяване към т. нар. "въздушен Шенген", задължително е и да получи дата за сухопътните граници и то през 2024 година, иначе приемането ни във въздушния Шенген е безмислено, заяви Владимир Кисьов, бивш главен преговарящ с ЕС и председател на Надзорния съвет на Фондация "Европейски институт", в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria. Според  него това не би решило проблема с икономическите загуби на България и Румъния.

Решение на Нидерландия да задържи ветото си върху приемането на България в Шенген е изцяло политическо и страната няма да спечели нищо от това, посочи събеседникът. И допълни, че България трябва да води по-твърда политика по въпроса.

България и Румъния са изпълнили критериите за членство в зоната от 11 години, припомни той и изрази мнение, че няма гаранции, че страните ще бъдат приети във "въздушния Шенген" и като пълноправни членове на пространството през 2024 година. Той обаче не смята, че има вероятност двете страни да получат различни дати за присъединяване. 

Експертът е категоричен, че присъединяване на България и Румъния към пространството означава повече сигурност за охраната на общоевропейските граници и потока от бежанци ще може да бъде следен по-лесно.

Що се отнася до ветото, което Виктор Орбан наложи върху изпращането на помощи за Украйна, Кисьов каза, че това е с цел да бъдат премахнати санкциите срещу Унгария. Орбан обаче ще промени решението си през януари 2024 г., каза анализаторът.

Относно проблемите, свръзани с разшрияването на ЕС, гостът посочи, че един от тях е влизането на много страни в листата на чакащите, без да има особен напредък. Той смята, че е важно и новопоканените кандидати, и държавите от Западните Балкани да отбележат бърз напредък, защото иначе се увеличава евроскептицизмът.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:34 | 15.12.23 г.
fallback
Още от Свят виж още