fallback

Киев беше подложен на най-голямата атака с дронове от началото на войната

Русия съобщи, че е предотвратила украинско нападение с дронове и ракети

12:23 | 26.11.23 г. 18

Украинската столица преживя в събота най-голямата според официални представители атака с дронове на Русия от началото на войната. Петима души са ранени, а експлозии и грохот от противовъздушната отбрана събудиха местни жители рано сутринта след седмица на засилени напедения, предава Ройтерс.

Шестчасовото въздушно нападение в събота, предприето в деня, когато Украйна отбелязва годишнината от Гладомора през 1932-1933 г., отнел живота на милиони хора, започна с удари в различни квартали на Киев в ранните часове и още няколко вълни на зазоряване.

Външният министър Дмитро Кулеба заяви, че през седмицата Русия е извършила 911 нападения в страната, при които са загинали 19 украинци, а 84 са били ранени.

„Врагът засилва нападенията си, като се опитва да унищожи Украйна и украинците“, заяви той в публикация в приложението „Телеграм“. Те го правят преднамерено, „точно както преди 90 години, когато Русия изби милиони наши предшественици“, допълни Кулеба.

Украинските въоръжени сили съобщиха първоначално, че са свалили 71 от 75 дрона, но впоследствие ревизираха броя на свалените летателни апарати на 74. Техен говорител заяви по телевизията, че 66 дрона са били свалени над Киев и околностите му.

Началникът на военно-въздушните сили Микола Олешчук изрази задоволство от ефективността на бойните единици за „мобилен огън“, обичайно бързи пикапи с монтирана картечница или зенитно оръдие. Според него те са свалили близо 40% от дроновете.

Майор Виталий Кличко съобщи в „Телеграм“, че при нападението са били ранени петима души, включително 11-годишно момиче, и са били нанесени щети на сгради в квартали в целия град. Отломки от свален дрон са предизвикали пожар в детска ясла, допълни Кличко.

Президентът Володимир Зеленски също отбеляза, че атаката е била извършена в ранните часове на годишнината от глада, който е признат от Украйна и над 30 други страни за геноцид на Съветския съюз, под чието управление беше Украйна по това време, с цел да смаже желанието ѝ за независимост.

„Преднамерен терор… Руското ръководство се гордее с факта, че може да убива“, написа Зеленски в „Телеграм“.

Мишената на нападението в събота не е ясна за момента, но Украйна предупреди през последните седмици, че Русия отново ще осъществи въздушна кампания за унищожаването на енергийната система на Украйна, както се опита да направи миналата зима.

Украинското министерство на енергетиката съобщи, че близо 200 сгради в столицата, включително 77 жилищни, са останали без ток в резултат на нападението.

В неделя украинската армия е унищожила осем от девет дрона, при руски нападения през тази нощ, съобщиха военно-въздушните сили на страната.

Междувременно руското министерство на отбраната съобщи, че е предотвратило украинско нападение срещу руски области с участието на най-малко 24 дрона.

Министерството информира, че украински дронове са били свалени над Москва, Тула, Калуга, Смоленск и Брянск. То допълни, че руската противовъздушна отбрана е свалила и две украински ракети земя-въздух S-200, приспособени да поразяват сухопътни мишени. Ракетите са били свалени над Азовско море, уточни министерството.

Един човек е бил ранени в Тула, след като прехванат дрон е нанесъл удар на жилищна сграда, съобщи губернаторът на областта Алексай Дюмин.

„През нощта беше направен опит за масирана атака с дронове“, съобщи кметът на Москва Сергей Собянин и допълни, че украински дронове са били свалени в няколко района на Московска област.

Вестник „Комерсант“ уточни, че полети са били забавени или отменени на основните летища в Москва заради нападението с дрон.

Украйна се нуждае от по-голяма противовъздушна отбрана, каза Зеленски

Украйна се нуждае от по-голяма противовъздушна отбрана, за да защити маршрутите си за износ на зърно, както и граничните с Русия области, заяви президентът на страната Володимир Зеленски на международна среща за продоволствената сигурност в Киев.

„Има дефицит на противовъздушна отбрана, това не е тайна“, каза Зеленски на срещата „Зърно от Украйна“, на която присъстваха високопостаени представители от европейски страни, включително швейцарският президент Ален Берсе и премиерът на Литва Ингрида Симоните.

Украинският президент заяви, че страната му ще получи от чуждестранните си партньори кораби, които да придружават конвоите от товарни кораби от украински пристанища, за да гарантират сигурността им.

„Имам споразумения с няколко страни за силни придружаващи конвои от украинци, но с използване на чуждестранно оборудване“, допълни той.

Отделно председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен обеща подкрепа в писмо до Зеленски, което тя сподели в социалната мрежа Х, като заяви, че Комисията ще предостави 50 млн. евро за „бърз ремонт и модернизиране на инфраструктура в украински пристанища“.

Украинският президент изрази надежда Киев да разреши проблема с недостига на противовъздушна отбрана чрез нови доставки от партньори и увеличаване на собствения си производствен капацитет и уточни, че по второто направление вече има напредък.

„Към днешна дата не мога да кажа подробности какво правим и къде, но има напредък“, допълни той.

Сегашните черноморски зърнени коридори на Украйна започват от пристанища в южната област Одеса.

„Има известни системи за противовъздушна отбрана…, ние ги искаме. Вече получихме отговор кога тези системи ще започнат да пазят този регион. Защото там са важни както коридорът, така и хората“, изтъкна Зеленски.

В отговор на въпрос за протестите на полски и словашки тираджии, които блокират голяма част от доставките от Украйна по шосе през последните дни, Зеленски заяви, че проблемът се дължи на вътрешната политика на тези страни.

„Смятам, че има затруднения по границата най-вече заради някои политически стъпки на нашите съседи“, заяви той на пресконференция след срещата на върха. Зеленски изрази увереност, че проблемът ще бъде разрешен, ако съседите на Украйна получат „малко време“ за разрешаване на спора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:51 | 26.11.23 г.
fallback
Още от Свят виж още