fallback

Румена Филипова: Има глобално противопоставяне между автокрациите и демокрациите

Ще продължи ли противоборството между Запада и Китай, коментира председателят на Института за глобални анализи

22:41 | 06.11.23 г. 4

Цялостните тенденции в международен план показват, че през 90-те години на 20 век и през първото десетилетие на 21 век се смяташе, че войните са отживелица. Но сега вече виждаме, че държавите, автокрациите, които искат да създадат предизвикателства, да променят международния либерален ред, използват войната като основен инструмент в международните отношения. Този коментар в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria направи д-р Румена Филипова, председател и съосновател на Института за глобални анализи.

По думите ѝ разпалването на конфликти се използва за отвличане на внимание и опит за промяна. Според нея така се създават предизвикателства на международния либерален ред. Филипова посочи, че напрежението първо започна от Русия в Украйна, а сега се наблюдава и при "Хамас" в терористичните атаки.

„Има много сериозно глобално противопоставяне между автокрациите и демокрациите. Освен това, в глобален план, Русия и Китай подклаждат дезинформацията, която е антиизраелска и антиамериканска“, посочи анализаторът.

Председателят на Института за глобални анализи посочи, че може да има малки стъпки, особено за подобряване на комуникацията между Китай и Запада, но като цяло тенденцията е за продължаващо противопоставяне. Много е важно отговорът на Запада да е решаващ, както по отношение на войната на Русия срещу Украйна, така и във войната в Близкия изток, за да разберат тези авторитарни държави, че войната няма да доведе до желания ефект.

Д-р Филипова прогнозира, че състезанието между Китай и САЩ ще продължи по редица идейни и геополитически въпроси. Според нея е интересно да се видят и вътрешнополитическите, и вътрешноикономическите процеси в Китай, и как те ще повлияят на поведението на Пекин в международен план.

Тя обърна внимание, че най-важният фактор, който ще повлияе, е спадът в икономическото развитие на Китай. Причина за това са задлъжнялостта, проблемите с демографията, но и сериозните атаки срещу иновативни бизнеси.

„Във външен план има много сериозни съмнения, че мощта на Китай ще се увеличава, именно като функция на икономическото развитие на страната. От тук нататък ще видим как китайските лидери ще отговорят на занижените очаквания, както в международен, така и във вътрешен план. Предстои да видим накъде ще поемат. От една страна Китай може да стане по-сговорчив, защото цялото противоборство със Запада има изключително негативно отражение върху икономическото развитие, но в същото време мисля, че може да има и противоположната реакция, а именно Китай да стане още по-агресивен и да заеме позиция на самозащита“ е мнението на д-р Филипова.

Защо намаля желанието на Китай като икономически партньор на Централна и Източна Европа да прави по-малко инвестиции? Къде е икономическото противоборство между Европа и Китай? Какво се очаква от срещата в Белия дом на президентите Джо Байдън и Си Дзинпин? Какви са нагласите в българското общество според проведеното от Института за глобални анализи проучване? Защо се засилват антиевропейските настроения?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:41 | 06.11.23 г.
fallback
Още от Свят виж още