fallback

Какъв сигнал е предстоящата среща между Байдън и Си Дзинпин?

Фокус ще бъдат военните конфликти, посочва Мариана Трифонова от Института за икономическа политика

22:38 | 02.11.23 г.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще се срещне с китайския си колега Си Дзинпин по време на срещата на върха на Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество в Сан Франциско през ноември. Самата среща е положителен сигнал, че и от двете страни има желание за поне известно нормализиране на отношенията в момент на глобална несигурност, тъй като е ясно, че без участието на двете страни редица проблеми няма как да бъдат решени. Това коментира Мариана Трифонова, програмен директор и старши анализатор в Института за икономическа политика, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Очаква се на срещата да се коментират актуалните конфликти. САЩ ще продължи да настоява Китай да оказва натиск върху Русия за прекратяване на войната в Украйна. Няма как в обхвата на разговора да не попадне и израелско-палестинският конфликт, тъй като той има потенциал да запали доста по-голяма искра и да се превърне в по-мащабна война“, коментира Трифонова, уточнявайки, че Китай има добри отношения с редица страни в Близкия Изток, които биха имали отношение към конфликта.

Анализаторът посочи, че на дневен ред ще бъдат и технологичните рестрикции, които САЩ налагат, тоест достъпът на Китай до технологии, най-вече свързани с производството на чипове. От друга страна, тема ще бъдат и рестрикциите на Китай, които обикновено се изразяват в ограничаване на износа на ключови минерали за производството на тези технологии, стана ясно от коментара на Трифонова. 

Относно конфликта между Израел и „Хамас“ анализаторът изтъкна, че и от страна на САЩ, и от страна на Китай има разбиране, че този конфликт има много голям взривоопасен потенциал и той трябва да бъде управляван много внимателно. Това би накарало двете страни да намерят начин за сътрудничество, посочи гостът в предаването.

Трифонова смята, че Китай ще избере все пак една по-обрана и дистанцирана позиция. „В посланията, които в момента излъчва Пекин, например тази седмица по време на Форума за сигурност, бяха преповторени мантри, че определени страни (без да бъдат споменавани, но визирайки САЩ) провокират конфликти или оказват подкрепа за продължаване на конкретни конфликти“. Тази риторика ще продължи, но може би зад кулисите, посочи анализаторът. 

Китай има полза да изчака изборите, които предстоят догодина в САЩ, за да види кой ще бъде стопанинът на Белия дом, каза още събеседникът.

"Диалогът с Байдън ще продължи доколкото има спешни въпроси, които трябва да бъдат обсъждани, като съществуващите кървави конфликти. Но от друга страна за Китай би било изгодно да изчака да види резултатът от тези избори", посочи анализаторът.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:49 | 02.11.23 г.
fallback
Още от Свят виж още