fallback

Стремежът на Милано да примами богатите на света предизвиква противоречиви реакции

Чуждените носят данъчни приходи, но и водят до по-високи цени на жилищата

13:59 | 05.10.23 г.
Автор - снимка
Редактор

Милано се превърна в мека за богатите, но недостатъците от тази промяна започват да излизат наяве.

Докато богатите нови жители носят данъчни приходи и създават работни места в града, те допринасят и за по-високите разходи за живот, разширявайки разликата между града и останалата част на Италия. Цените на жилищата в момента са над двойно по-високи спрямо всяко друго място в страната, а наемането на стая в Милано е тройно по-скъпо, отколкото в Рим, пише Bloomberg.

Освен банкерите, преместили се заради Brexit, богатите чужденци са привлечени от щедрите данъчни облекчения. Кметът Джузепе Сала, един от архитектите зад луксозната промяна в Милано, казва, че мерките работят за привличане на нови жители, което е добре за икономиката на града, но има проблеми, които трябва да се решат.

„Понякога тези милиардери не живеят с идеята за общности“, казва той в интервю за медията. „Те са щастливи. Живеят в много оживен град и в лесен град, защото не е твърде голям. Но бихме искали да получим нещо в замяна“, посочва още.

Плосък данък върху доходите от чужбина действа като катализатор. Броят на хората в Милано, възползващи се от уникалното предимство, което може да намали данъците със стотици хиляди евро, расте стабилно и е нараснал над двойно през 2021 г. до общо над 1300 души. Групата от бенефициенти вероятно е продължила да расте с няколкостотин души годишно, посочва Марко Черато, данъчен адвокат и партньор във фирмата Maisto e Associati, който помага на клиенти да се преместят в Италия.

Макар че числата са сравнително малки, те имат своето влияние в град с размера на Милано, който отчита ръст на населението със само 4% до около 1,4 млн. души през последните седем години. А всеки много богат човек води след себе си други.

„Бенефициентите са основно партньори в частни капиталови и инвестиционни фирми“ с хора от Германия, Франция, Близкия изток и Южна Америка, казва Черато. „В някои случаи старши инвестиционен мениджър се мести в Милано и създава платформа, за да донесе повече бизнес в Италия, като наема хора и разширява дейността“.

Въпреки че ръстът на населението е скромен, цените на жилищата в Милано са скочили с повече от 43% през последните пет години в сравнение със средно около 9% за италианските метрополни градове за същия период от време, показва доклад на имотния брокер Tecnocasa.

Ситуацията е подобна на Цюрих, където данъчните облекчения доведоха до вълна от компании, които се преместиха в швейцарския финансов център и предизвикаха скок на цените на жилищата след Лондон и Париж.

В Милано няколко инвестиционни компании – включително Andera Partners, Arcmont Asset Management и Certares Management – отвориха офиси през последните няколко години. Този вид наплив доведе до нови международни училища, социални клубове само за членове и луксозни ресторанти.

На върха на емблематичния Torre Velasca – огромен небостъргач, построен близо до центъра на града през 50-те години на миналия век – ресторантът от висок клас Sushisamba ще отвори врати през 2024 г. Веригата се отличава със сложно проектирани интериори и японски и бразилски ястия, подходящи за снимки в Instagram. Фокусира се върху елитни дестинации като Лондон, Доха, Дубай и Лас Вегас.

Освен Sushisamba собственикът на веригата Sunset Hospitality Group отваря четири заведения в Милано, каза главният изпълнителен директор Антонио Гонзалес в имейл до Bloomberg.

Макар че нарастващото богатство на града създава възможности за някои, има и обратна страна. По-високите разходи за живот подклаждат напрежение с не толкова големите късметлии.

Студентите са особено силно засегнати, протестирайки от месеци срещу високите разходи за жилища. От миналото лято студентите в университетите в Милано започнаха да протестират срещу недостига на достъпни квартири, издигайки палаткови градове извън главните кампуси и кметството. Кризата с наемите се засили след връщането в клас след пандемията и заради инфлацията.

„Милано като „град за пример“ не е от полза за студенти и работници“, казва Джакомо Калви, студент, протестиращ пред университета Statale University, добавяйки, че активистите настояват за закон за ограничаване на наемите.

Нарастващите разходи оказват влияние и върху местните услуги. Компанията за обществен транспорт на Милано Azienda Trasporti Milanesi предложи да покрие разходите за получаване на шофьорска книжка – помощ на стойност около 2500 евро – както и жилищен бонус от 3000 евро за подбор на кандидати, докато се опитва да набира таланти.

„Неравенствата в Милано определено се увеличават“, казва Лучано Гуалзети, директор на католическата благотворителна организация Caritas Ambrosiana. „Средният доход се увеличава, но също и броят на така наречените работещи бедни“.

Сала казва, че градът вижда проблемите и се стреми да облекчи напрежението, като насърчава строителството на нови жилища чрез намаляване на таксите за строителните компании, добавяйки, че корекциите ще отнемат време.

„Създадохме успешен град, напредвайки по отношение на манталитета и икономическите възможности и получавайки много инвестиции от чужбина“, казва той. „Разбира се, това ни създава някои проблеми“, включително много пренаселен град и висока цена на жилищата, които трябва да бъдат решени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:00 | 05.10.23 г.
fallback
Още от Свят виж още