fallback

Блинкен: Украйна постига значителен напредък в контраофанзивата

Посещението на американския държавен секретар в Киев беше помрачено от руско нападение, при което загинаха най-малко 17 души

21:02 | 06.09.23 г. 13

Украйна постига значителен напредък в контраофанзивата си срещу нашествието на Русия, заяви американският държавен секретар Антъни Блинкен по време на посещение, помрачено от руско нападение в Източна Украйна, при което загинаха най-малко 17 души, предава Ройтерс.

Президентът Володимир Зеленски осъди нападението, което според официални представители е било насочено срещу оживен пазар в град Константиновка близо до бойното поле. Той допълни, че сред жертвите има едно дете, а официални представители заявиха, че най-малко 32 души са пострадали.

„Това руско зло трябва да бъде победено възможно най-скоро“, каза Зеленски и допълни, че това е било нарочно нападение срещу „мирен град“. Негови съветници публикуваха видеа, на които се вижда взрив след вероятно приближаване на ракета и хора, които тичат да се скрият някъде или падат на земята.

За момента Русия не е коментирала нападението и отрича да извършва преднамерени атаки срещу цивилни.

Очаква се Блинкен, който е първият високопоставен американски представител, посещаващ Киев след началото на контраофанзивата през юни, да обяви нов пакет от американска военна помощ на стойност над 1 млрд. долара, съобщи високопоставен представител на Държавния департамент.

В изказване в началото на срещата си със Зеленски Блинкен заяви, че е насърчен от резултатите от контраофанзивата до момента. Той допълни, че очаква с нетърпение да чуе разказа на президента за двата дни, които прекара близо до позиции на фронтовата линия тази седмица.

„Но със сигурност ще видим важен напредък, който се постига сега в контраофанзивата и е много, много насърчителен“, допълни Блинкен.

По-рано днес той се срещна с украинския външен министър Дмитро Кулеба в рамките на двудневното си посещение. „Искаме да сме сигурни, че Украйна има всичко, от което се нуждае не само за постигането на успех в контраофанзивата, но и в дългосрочен план“, заяви Блинкен в присъствието на Кулеба.

На въпрос за посещението на Блинкен говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че според Москва Вашингтон планира да продължи да финансира украинската армия, за да „разгърне тази война до последния украинец“.

Той допълни, че американската помощ за Киев няма да се отрази на  хода на т. нар. от Русия специална военна операция.

Посещението на Блинкен съвпада с утвърждаването от парламента на Рустем Умеров за министър на отбраната след отстраняването на Олексий Резников. Не е ясно дали американският държавен секретар ще се срещне с Умеров.

При пътуването си с влак до Киев Блинкен проведе разговори и с датския премиер Мете Фредериксен, която беше на посещение в Украйна същия ден.

Той благодари на Фредериксен за дарените от Дания изтребители F-16 на Украйна и за лидерството ѝ в коалицията за обучаване на украински пилоти, съобщи говорител на Държавния департамент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:02 | 06.09.23 г.
fallback
Още от Свят виж още