fallback

Климатолог: Юли е най-топлият месец за света от над 150 години

Климатичните изменения имат тежки финансови последствия за милиарди евро, каза Симеон Матев

20:19 | 08.08.23 г. 3

За света юли е най-топлият месец, откакто има инструментални наблюдения, което е от повече от 150 години. Това каза Симеон Матев, климатолог, в предаването ''Бизнес старт'' по Bloomberg TV Bulgaria.

Той посочи, че през последните години в Европа има тенденция за по-горещо и дълго лято с по-малко валежи от обичайното и с екстремно високи температури в южната част на континента. “Юли е доста противоречив от гледна точка на горещините. На много места във Великобритания, Германия, Нидерландия и др. средните температури за юли са по-ниски от нормите, докато в Южна Европа наблюдаваме температури над нормата“, каза специалистът.

Матев обърна вимание, че климатичните изменения имат доста тежки финансови последствия за повечето страни.

„Една от най-видимите черти на изменението на климата са по-интензивните екстремни явления - проливни валежи, по-силни ветрове, по-силни градушки и…повече горски пожари. Всички тези явления носят след себе си огромни финансови загуби за повлияните страни. Всичко това във финансово измерение се равнява на милиарди евро загуби'', каза той.

Според Матев има няколко сценария за развитието на климата в Южна Европа. На първо място е сценарият, в който не прилагаме никакви мерки относно изхвърлянето на парникови газове. След това е сценарият, при който донякъде сме ограничили потреблението на изкопаеми горива, и накрая е сюжетът, при който имаме строго ограничение на потреблението на въглеводороди. Гостът смята, че най-песимистичният от тези сценарии няма да бъде достигнат и намира за по-вероятен сценария, при който ще има ограничения и ще се стремим да намалим използването на изкопаеми горива. 

''Идеята на този сценарий е да ограничим въздействието ни върху атмосферата. При него температурите ще се повишат с 2-4 градуса. Разбира се, пак ще има доста промени и в природната среда, и в икономическия сектор, но все пак този сценарий е по-благоприятен'', коментира климатологът.

Матев казва, че има пряка връзка между това какви са екстремните температури и броя на пожарите в Европа. Очакванията са през следващите години те да имат съществен принос към икономическите загуби, които търпят страните в Южна Европа. Що се отнася до България, макар че лятото е доста горещо, броят на пожарите ще бъде по-ограничен.

''Очакванията са през средата на август да има нова гореща вълна на Балканите и тогава предполагам, че съобщенията за пожари ще залеят новинарските емисии. Въпреки че съм сигурен, че пожарите, предизвикани от човешка грешка и немарливост, ще бъдат по-малко, природните условия са такива, че поне до края на лятото опасността от пожари ще остане доста висока в цяла Южна Европа", прогнозира Матев.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:19 | 08.08.23 г.
fallback
Още от Свят виж още