fallback

Високите температури в Европа ще се запазят и през есента и част от зимата

Необичайно високите температури може да потиснат цените на природния газ през зимата

12:58 | 12.07.23 г. 1

Рекордните температури в света, увеличени от климатичните промени и Ел Ниньо, ще се задържат и в сезоните за прибиране на реколтата в Европа и САЩ, като публикувани данни показват висока вероятност от мека зима в Северното полукълбо, пише Bloomberg.

Данни на Службата за изменение на климата към програма „Коперник“ на ЕС показват минимум 70% вероятност цяла Западна Европа и части от САЩ да преживеят температури много над средните между август и октомври. Учени от „Коперник“ актуализираха сезонните си прогнози, използвани от фермери, застрахователни компании и компании за комунални услуги, за да се приспособят към затоплящата се планета.

Необичайно високите температури може да потиснат цените на природния газ през зимата, осигурявайки известно икономическо облекчение за европейците. Нашествието на Русия в Украйна тласна цените в Европа до рекордни върхове, допринасяйки за криза с разходите за живот, която продължава на Стария континент.

Снимка: Bloomberg LP

Неокончателни данни на „Коперник“ показват 60-70% вероятност температурите през зимата в Западна Европа също да са много над обичайното.

Газовите контракти за зимата в Европа са по-скъпи, отколкото тези с доставка в краткосрочен план, отразявайки притеснения за периода, когато търсенето на отопление расте. Макар че Европа изгражда бързо наличности, те може рязко да спаднат, ако продължително застудяване съвпадне с нарушаване на предлагането. Бенчмаркови газови фючорси с доставка през декември сега се търгуват с около 50% над нивото на августовските контракти.

Програмата „Коперник“ използва данни от милиарди измервания от сателити, кораби, самолети и климатични станции в цял свят за месечните и сезонните си прогнози. Наред с Европейската космическа агенция „Коперник“ играе централна роля в усилията на ЕС за 16 млрд. евро за изпреварване на климатичните промени чрез точно прогнозиране. Тя вече е най-големият доставчик на климатични данни в света.

Южна Европа има 40-50% шанс за значително по-обилни валежи от август до октомври, сочат данните. Очаква се тенденцията да се запази и през четвъртото тримесечие в части на Иберийския полуостров, скандинавските страни и Великобритания.

Сезонът на ураганите в Атлантическия океан - от Западна Африка до крайбрежието на Залива на САЩ, почти сигурно ще донесе значително по-обилни валежи.  

Жегата, която сега обхваща Европа от Германия до Балканите, подлага на натиск енергийната и транспортните системи в региона, а реки като Рейн и Рона също са засегнати.

Германската национална метеорологична служба предупреди за „краен топлинен натиск по Горен Рейн“ във вторник. Сходно предупреждение беше отправено и от италианската метеорологична служба, като живачният стълб в Сардиния надхвърли 40 градуса по Целзий. Точката на замръзване в Алпите се повиши до около 4600-4800 метра във вторник близо до височината на Мон Блан, най-високия връх в Западна Европа.

Климатичните промени увеличават честотата на крайни климатични явления в Северното полукълбо това лято, като носят непоносима жега от Китай до Тексас и наводнения в Ню Йорк и Делхи. Заради по-високите температури части от Европа са напът да подобрят топлинни рекорди, поставени миналата година.

Лятната жега и намаляващите нива на водите на река Рейн, която е от жизненоважно значение за преноса на енергийни суровини в Европа, остават във фокуса на вниманието този месец. Нивото на водата в Кауб – ключова точка по реката западно от Франкфурт, се очаква да спадне под един метър в сряда, съобщи Федералната служба за реките и корабоплаването в Германия.

Миналия август нивото на водата в Кауб падна под 40 см, при което за много кораби стана икономически неизгодно да превозват стоки. Това не е действителната дълбочина на водата, а мярка за плавателност. Разходите за пренос на дизел от хъба за търговия с петрол в Ротердам до ключова точка по Горен Рейн нараснаха най-много от февруари насам във вторник, тъй като ниските нива на водата ограничават обемите, които корабите могат да пренасят.

Нова гореща вълна в Европа. Графика: Bloomberg LP

Затоплянето на друга ключова река – Рона, вероятно ще принуди Electricite de France да ограничи производството на ядрена енергия в няколко реактора от четвъртък. Според френските правила EDF трябва да намали или спре производството, когато температурите на реката достигнат определен праг, за да гарантира, че използваната за охлаждане на централите вода няма да навреди на околната среда, когато бъде върната в реките.

Метеорологичната компания Maxar Technologies очаква горещините в Германия да продължат до следващата седмица, след като температурите във Франкфурт достигнаха 35,5 градуса по Целзий във вторник и ще достигнат 34,5 градуса в събота – връхните точки в настоящите ѝ десетдневни прогнози. Температурите над обичайните се очаква да се запазят и в голяма част от Южна Европа, като на Балканите те ще надхвърлят 40 градуса по Целзий, прогнозира Maxar.

За сметка на това Великобритания и скандинавските страни ще се радват на по-прохладно време в идните десет дни. В Лондон те ще бъдат с 4,2 градуса под нормата в неделя и понеделник. Великобритания обаче вече отчете най-горещия си юни в историята.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:58 | 12.07.23 г.
fallback
Още от Свят виж още