fallback

Ограниченията за движение по магистралата М-4 "Дон" остават в сила

Образуваното наказателно дело срещу лидера на "Вагнер" за въоръжен бунт ще бъде прекратено

10:04 | 25.06.23 г. 1

Федералната пътна агенция на Русия призова жителите на Московска област да се въздържат от пътувания по магистралата М-4 „Дон“ до десет часа местно време, предава Ройтерс.

По-рано през деня агенцията съобщи в Телеграм, в публикация, която сега е изтрита, че ограниченията за пътуване по магистралата в Московска и Тулска област остават в сила.

Тежко въоръжени наемници от „Вагнер“ вчера напредваха през по-голямата част от пътя към Москва, след което спряха похода си. Ръководителят на частната армия Евгений Пригожин реши да деескалира ситуацията, която се оказа голямо предизвикателство пред властта на президента Владимир Путин, за да избегне проливането на руска кръв.

В събота Кремъл съобщи, че Пригожин ще отиде в Беларус според постигнатата сделка от беларуския президент Александър Лукашенко за край на въоръжения бунт на „Вагнер“ срещу руското военно ръководство.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред репортери, че Лукашенко е предложил да посредничи със съгласието на руския президент Владимир Путин, защото познавал лично Пригожин от около 20 години.

Песков допълни, че образуваното наказателно дело срещу Пригожин за въоръжен бунт ще бъде прекратено и че срещу бойците на „Вагнер“, които са участвали в неговия „поход за справедливост“, няма да бъдат предприети действия в знак на признателност за предишната им служба към Русия.

Бойците, които не са участвали в бунта, ще подпишат договори с министерството на отбраната, което се стреми да постави под свой контрол всички автономни доброволчески сили до 1 юли.

Макар че първоначално Путин се зарече да накаже тези, които участват в бунта, Песков заяви, че споразумението имало „висшата цел“ да предотврати конфронтация и кръвопролития.

Той отказа да съобщи дали са направени отстъпки към Пригожин, различни от гаранциите за безопасността му, дадени лично от Путин, както и за безопасността на хората му, за да го убедят да оттегли всичките си сили.

Той нарече събитията от вчерашния ден „трагични“. „Няма други условия, които мога да ви кажа“, допълни Песков.

По-рано Пригожин поиска министърът на отбраната Сергей Шойгу и началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов да му бъдат предадени.

Запитан дали ще има персонални промени в руското министерство на отбраната в резултат на сделката Песков заяви: „Тези въпроси са прерогатив и в компетенциите единствено на върховния главнокомандващ на въоръжените сили (Путин) в съответствие с Конституцията на Руската федерация. Затова е малко вероятно тези въпроси да са били обсъждани в хода на споменатите контакти“.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че събитията от събота показват сътресенията в сърцето на Русия.

„Днес светът може да види, че господарите на Русия не контролират нищо. И имам предвид нищо. Просто пълен хаос, липса на всякаква предвидимост“, заяви Зеленски в нощното си видеообръщение.

Бунтът може да предизвика хаос сред силите на Русия, ангажирани в нашествието в Украйна, точно когато Киев започва най-силната си контраофанзива от началото на войната през февруари м. г.

Някои украинци ликуваха заради възможността за разцепление в руските редици 16 месеца след като войските на Кремъл навлязоха в страната им.

В събота украинската армия съобщи, че силите ѝ са напреднали близо до Бахмут, на източния фронт, и още на юг.

Заместник-министърът на отбраната Хана Малиар заяви, че е започнала офанзива близо до група села около Бахмут, който беше превзет от силите на Вагнер през май след продължили с месеци боеве.

Олександър Тарнавский, командващ южния фронт, заяви, че украинските сили са освободили район близо до Красногоровка, западно от контролирания от Русия областен център Донецк.

Тарнавский допълни, че районът е под руски контрол, откакто сепаратистките сили, подкрепени от Москва, го завзеха през 2014 г.

Но секретарят на Националния съвет за сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов заяви в събота, че няма непосредствено изтегляне на руски сили от фронтовата линия.

„Те… остават на местата си. Те продължават съпротивата си“, допълни Данилов, цитиран от украински държавни медии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:15 | 25.06.23 г.
fallback
Още от Свят виж още