fallback

Владимир Путин: Извършва се държавна измяна

Руският президент говори за "предателство" и обеща сурово наказание

11:29 | 24.06.23 г. 10
Автор - снимка
Създател

Руският президент Владимир Путин заклейми като „държавна измяна“ бунта на силите, лоялни на влиятелния лидер на наемническата групировка „Вагнер“, и заплаши със „сурово“ наказание, пише Bloomberg.

„Това, пред което сме изправени, е точно предателство“, коментира Путин в телевизионно обръщение. „Прекомерните амбиции и лични интереси доведоха до предателство, до предателство към страната им и техния народ, както и към каузата, за която бойци и командири на „Вагнер“ се биеха и загинаха рамо до рамо с другите ни части и дивизии“.

Тези, които „организираха и подготвиха военен метеж, които вдигнаха оръжие срещу своите другари, предадоха Русия и ще отговарят за това“, заяви Путин. „Това е удар за Русия, за нашия народ, а нашите действия за защита на отечеството от такава заплаха ще бъдат сурови“.

Рано в събота лидерът на „Вагнер“ Евгений Пригожин публикува свое видео, твърдейки, че е от военна база в южния град Ростов на Дон, която е под негов контрол заедно с местното летище. Твърденията не могат да бъдат независимо потвърдени.

Пригожин посочва, че работата на армията продължава „нормално“, докато той обвинява началниците на отбраната в прикриване на „огромни“ руски загуби във войната в Украйна, които според него са „три до четири пъти по-големи“, отколкото властите официално признават.

„Всички сме готови да умрем“, каза той в отделно гласово съобщение в Telegram, твърдейки, че „Вагнер“ участва с 25 хил. войници и още 25 хил., които са готови да се присъединят. „Защото ще умрем за родината, за руския народ, който трябва да бъде освободен“.

Руското министерство на отбраната отправи призив към бойците на „Вагнер“ да се откажат от „въоръжения бунт“, заявявайки, че са били „измамени в престъпното приключение на Пригожин“, гласи изявление, прочетено по държавната телевизия. „Много от нашите другари от няколко отряда вече осъзнаха грешката си“ и се обърнаха към органите на реда, се казва още в него.

Сблъсъкът с Пригожин е най-драматичната ескалация на дългогодишната вражда между основателя на „Вагнер“ и руските отбранителни власти, която се превърна в най-голямото предизвикателство за управлението на Путин, откакто той изпрати войски в Украйна преди 16 месеца.

Кремъл реши да не рискува. Властите обявиха „контратерористичен режим“ в Москва и околния регион в събота, какво и в южния регион Воронеж. Сигурността в столицата беше засилена, включително около правителствените сгради, а полицията за борба с безредиците беше извикана, съобщи държавната информационна агенция ТАСС. Русия образува наказателно дело срещу Пригожин, а Федералната служба за сигурност заяви, че се опитва да го задържи.

62-годишният Пригожин от месеци обвинява министъра на отбраната Сергей Шойгу и висши армейски служители в Москва, че не са подкрепили адекватно силите на „Вагнер“, които се бият в Украйна, особено по време на битките за източния украински град Бахмут.

Той многократно призова за по-строги мерки, включително пълна мобилизация, предупреждавайки, че Русия рискува да бъде победена, ако не действа.

Путин изглежда отдавна толерира думите на Пригожин, разчитайки на неговите войски да се бият на ключови части на фронта. Но големият авторитет на Пригожин предизвика раздразнение сред военното ръководство, което редовно се опитваше да подкопае позицията му и да го изтласка встрани.

Напрежението избухна в петък, когато Пригожин публикува серия от гласови съобщения в своя канал в Telegram, обещавайки да „накаже“ руските военни лидери за това, което нарича ракетна атака срещу базата на „Вагнер“, и за загубите на „десетки хиляди“ руски войници във войната.

Той обвинява Шойгу, че ръководи операция за „унищожаването“ на „Вагнер“. Министерството на отбраната отрече твърденията на Пригожин за извършен удар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:29 | 24.06.23 г.
fallback
Още от Свят виж още