fallback

Путин подготвя телевизионно обръщение по казуса с "Вагнер"

В Москва и околностите са в сила "контратерористични мерки", посочват от Кремъл

10:06 | 24.06.23 г. 9
Автор - снимка
Създател

Руският президент Владимир Путин се очаква скоро да направи телевизионно обръщение, съoбщи държавната информационна агенция ТАСС, цитирайки прессекретаря на кремъл Дмитрий Песков.

По-рано Песков заяви пред ТАСС, че Путин е бил запознат със ситуацията с „Вагнер“ и че „се предприемат необходимите мерки“, припомня CNBC. Агенцията също така писа, че в Москва и в околностите ѝ са в сила „контратерористични мерки“.

Напрежението между руските военни лидери и Евгений Пригожин, ръководителят на частната военна компания „Вагнер“ продължава да нараства. Пригожин обвини Кремъл, че умишлено бомбардира членовете на „Вагнер“. Министерството на отбраната на Русия отрече обвиненията, наричайки съобщенията на Пригожин в Telegram “информационна провокация“.

По-рано Пригожин обвини Кремъл, че оправдаването на инвазията в Украйна се основава на лъжи.

Същевременно Пригожин поиска руският висш генерал Валерий Герасимов и министърът на отбраната Сергей Шойгу да се срещнат с него в Ростов на Дон, показва превод на видео съобщение, публикувано в социалните мрежи, предава Ройтерс. 

Градът е един от ключовите логистични центрове на Русия що се отнася до нейните военни операции в Украйна, твърди Александър Виндман, който преди това беше експерт по украинските въпроси в Съвета за национална сигурност по време на администрацията на Тръмп.

Високопоставен американски военен служител пък коментира пред NBC News, че Пригожин може да не се опитва да направи преврат срещу президента Владимир Путин, а да се стреми към отстраняването на Шойгу и Герасимов.

Администрацията на Джо Байдън направи първи коментар за случващото се в Русия. „Следим ситуацията и ще се консултираме с нашите съюзници и партньори по въпроса“, коментира говорителят на Националния съвет за сигурност Адам Ходж.

Украинските военни заявиха, че са унищожили 13 руски ракети, насочени към военно летище в западния Хмелницки регион. В украинските райони, в които се водят ожесточени битки, Украйна съобщи, че нейните сили напредват на юг и спират руското настъпление към източните градове Лиман и Купянск.

От своя страна, руските власти отрекоха твърденията за напредък на украинските сили, а руските войски все още контролират голяма част от територията на изток и юг в Украйна. Украинските военни лидери признават, че най-трудните битки предстоят, тъй като очакваната контраофанзива на страната все още не напредва значително.

Междувременно Европейският съюз прие 11-ия си пакет от санкции срещу Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:30 | 24.06.23 г.
fallback
Още от Свят виж още