fallback

Зеленски хвали напредъка на фронтовата линия

ООН очаква да изразходва 300 млн. долара годишно за разминиране

06:47 | 22.06.23 г. 9
Автор - снимка
Създател

Украинският президент Володимир Зеленски се изказа положително за настъплението на своите военни. „В южната част на страната се движим напред", каза той във вечерното си видеообръщение. Въпреки тежките сражения, каза той, врагът е „унищожен" навсякъде - включително на изток, където украинските войски са в отбрана. В интервю за BBC, излъчено в сряда, Зеленски беше заявил, че офанзивата напредва "по-бавно от желаното".  

ООН очаква високи разходи за разминиране

Организацията на обединените нации сравни предстоящото разминиране в Украйна с разчистването на експлозиви в Европа след Втората световна война. „Това, с което се сблъскваме в Украйна, много прилича на онова, с което се сблъска Европа в края на Втората световна война", заяви в Женева ръководителят на програмата на ООН за разминиране Пол Хеслоп. Той изтъкна, че на Европа са били необходими 15 години, за да реши проблема.

Той изчислява, че годишните разходи за разчистване на мините, които най-много спъват икономиката на Украйна, ще достигнат 300 млн. долара (275 млн. евро) през следващите пет години. ООН иска да помогне на Украйна да се справи с тази задача. 

Хеслоп призова международната общност да подпомогне финансирането на разминирането. Той заяви, че това ще позволи на Украйна да „възвърне мястото си на селскостопански център" и по този начин „да намали цените на храните за всички". Досега за разминиране са събрани около 35 милиона долара.

Румъния - мястото за обучение на украински пилоти за F-16?

Коалиция от западни държави разглежда Румъния като възможно място за обучение на украински пилоти да управляват изтребители F-16, според трима души, запознати с планирането, което показва, че страните от НАТО се доближават до стартирането на програма, която може да изпрати бойните самолети в украинското небе в рамките на месеци, съобщи Politico.

„Румъния е едно от местата, които коалицията търси за провеждане на обучение“, каза западен служител, който заедно с настоящ и бивш служител на министерството на отбраната на САЩ говори при условие за анонимност, съобщи медията.

Работи се по постигане на договор за провеждане на обучение на пилоти на бойните машини в Румъния, заявиха настоящи и бивши служители на Пентагона. Вероятно “Локхийд Мартин”, която произвежда F-16, ще проведе обучението, добавиха те.

Говорител на “Локхийд” посочи коментарите на главния оперативен директор на компанията Франк Сейнт Джон от тази седмица, че фирмата е готова да обучи украински пилоти да летят и поддържат F-16 веднага щом западните държави се съгласят да ги изпратят.

Подробности за програмата за обучение се появяват бавно, след като президентът Джо Байдън подкрепи усилията миналия месец. Нидерландия и Дания ръководят многонационалните усилия за обучение, но партньорите все още не са решили въпроса кои държави ще предоставят самолетите, необходими за обучението. 

Други събития от вечерта накратко

  • Ръководителят на кабинета на Володимир Зеленски Андрий Ермак очаква, че на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли Украйна ще получи покана да се присъедини към военния съюз в бъдеще, без да се посочва конкретна дата.  
  • След разрушаването на язовир "Каховка" руските окупационни власти определиха броя на загиналите на окупирания от Русия южен бряг на Днепър на 41 души, докато украинските власти определиха броя на загиналите от другата страна на реката на най-малко 21 души. Предполага се, че действителните данни за жертвите са значително по-високи.  
  • Украинската агенция за военно разузнаване ГУР потвърди съобщенията за руски ракетен удар срещу нейната централа. Ударите са били извършени в края на май, но „не са постигнали нито желаната, нито обявената цел", заяви говорителят на агенцията Андрий Юсов по украинската телевизия.   
  • Според председателя на Германската асоциация на учителите Хайнц-Петер Майдингер има твърде малко квалифицирани учители за специалната задача да интегрират децата на военните бежанци.

Това ще е важно днес

  • В Лондон продължава международната конференция за възстановяването на Украйна. Сред участниците е и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен. 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:52 | 22.06.23 г.
fallback
Още от Свят виж още