IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Намериха ли руснаците слабото място на украинската контраатака?

Западни анализатори се опасяват, че импулсът на украинските военни е изчезнал в последните дни

13:30 | 16.06.23 г. 44
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украйна започна своето дългоочаквано контранастъпление и властите съобщават за връщането на около 100 кв. километра територия, окупирана от руснаците. Към 15 юни освободени са седем населени места в Донецка и Запорожка област, а офанзивата е по три фронта, пише в своя анализ по повод 477-ия ден от началото на войната Институтът за изучаване на войната (ISW).

На този фон обаче руските военни кореспонденти съобщават за ограничени успехи на украинците. Според тях причината за това забавяне са системите за радиоелектронни бойни действия, които блокират работата на модерното въоръжение, с което разполага Украйна.

Става въпрос за комплекси "Мурманск - БН", които нарушават работата на въздушното разузнаване на Украйна. Системите "Красуха - 4" пък имат потенциал да блокират сигналите в диапазон до 300 километра и това затруднява използване на високоточните оръжия, които са насочвани с GPS, разказват още руските военни кореспонденти. Тези системи блокират и комуникацията на украинските военни, която е ключово значение при действия в толкова разгърнат фронт.

Особено видно е това в Запорожкото направление, категорични са от руска страна.

В същото време руски източници потвърждават за активизиране на атаките на украинските военни именно в западните части на Запорожка област и допълват, че причината за това е подобряване на метеорологичните условия. Преди няколко дни украинският президент Володимир Зеленски също коментира, че контранастъплението е затруднено до известна степен заради проливните валежи в южните части на Украйна.

Един от съветниците на украинския президент Михайло Подоляк пък е категоричен, че контраофанзивата реално не е започнала, а се водят контранастъпателни действия.

От ISW отбелязват, че системите за радиоелектронни бойни действия мога да повлияят съществено на хода на военните действия. Отбранителната доктрина на руснаците предвижда първата фаза на отбранителната операция заглушаване и забавяне на атаката на противника, а втората - контраатака в слабите точки на противника, обясняват военните наблюдатели.

На този етап обаче не може да бъде потвърдено дали руската страна вече използва по-ефективно своите радиоелектронни системи и водят ли те действително до забавяне на украинското настъпление.

ISW също коментират, че придвижването на украинските военни по фронтовата линия в момента създава условия за по-широка офанзива, чиято цел на този етап все още не е ясна. За други западни военни анализатори в момента има признаци, че импулсът на украинските военни от първите дни на контраофанзивата е изчезнал, но и те признават, че е много рано да се правят изводи за развитието на ситуацията.

През есента Украйна успя да върне Херсон и Харковска област прикривайки успешно своите намерения и използвайки всякакви средства за дезинформация на противника.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 16.06.23 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

24
rate up comment 15 rate down comment 7
Tikva007
преди 1 година
До: Имитаторът: Аз знам на какви източници си изградил смешната си поза на някакъв отворко. Булевардните дописки не са ми в интереса - четете си ги с Търчилъжи и Мима. Аз нямам нужда да си зареждам батериите с целева информация - през швепса ми е кой кого в Украйна. Както виждаш, забавлявам се да ви показвам пълното ви глъмясване, когато гледате на такива събития като най-утрепаните фенове на футболна агитка и да гълтате като дрога всякакъв фейк, стига да е от *вашите* и да ви го вдига.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 8 rate down comment 20
khao
преди 1 година
До: Tikva007 минавам само да отбележа факта колко глууупав човек си... друго няма какво да добавя, добре се справяш със самоизлагацията и без моя помощ! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 19 rate down comment 9
Tikva007
преди 1 година
До: Имитаторът: Ако сваляха кинжалите над Киев като круши, щеше да има цяла изложба с експонати. Разбира се, не говорив за онзи незнаен бидон, пред който се беше снимал Кличко, който и дете ще види, че няма нищо общо с ХЗ ракета и който също забраниха да се показва, за да не им се смеят. Но пък остана да виси въпросът за здравето на Буданов и връзката на внезапното му заболяване му с кинжалите. Както и мътната история със Залужни, който уж е ОК, но нещо го няма никъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 19
Импeраторът
преди 1 година
До: Амеба007 търсячка знаеш ли как се ползва - https://boulevardbulgaria.bg/articles/trima-razrabotchitsi-na-kinzhal-sa-arestuvani-za-darzhavna-izmyana-v-rusiya
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 23 rate down comment 15
Tikva007
преди 1 година
До: Имитаторът: Не съм чул руснаците да говорят, че ХЗ им програма е компрометирана. Може, но в твоята FR. Поръчките и за двете единствени в света ПВО системи с голям обсег валят, поради липса на алтернатива. Който е решил, че му трябва такова ПВО, може да избира само между Патриот и С-400. На американските сателити и васали им е забранено да купуват руски - какво да купуват? Те и руснаците с С-400 не смогват с поръчките. Доста тъъъпа закономерност ми пробутваш за ефективност на патриота.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 16 rate down comment 25
Импeраторът
преди 1 година
До: Амеба007 кажи ни резултатът, келешников? ще изпълните ли целите или още не сте ги дефинирали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 26 rate down comment 19
Tikva007
преди 1 година
До: Jorkata: Да, вече всички разбрахме, че украинското настъпление няма да е настъпление, а нещо друго. То и руското настъпление от една година не е настъпление, а нещо друго. В тази война нищо няма да е както повечето очакват. Затова и резултатът накрая може да се окаже доста изненадващ за повечето, които сега се упражняват в многознаковщина и прогнози на база на голямото плямпане в медиите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 16 rate down comment 27
Импeраторът
преди 1 година
До: Амеба007 по същество нещо ще кажеш ли? или трудно се коментират фактите - казали ли руснаците, че програмата за хипер-ултра-гига звуковите ракети е копроментирана - да; валят ли поръчките за хамериканско ПВО - да; значи според теб свали ли ги патриота или не ги сваля е галоЖ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 25 rate down comment 15
Tikva007
преди 1 година
До: Имитаторът: Но пък имаш високо мнение за себе си, което не знам как точно формираш в битието си на дългогодишна форумна врачка с точност на прогнозите около абсолютната нула. Ако самочувствието ти на някакъв разбирач имаше поне 5% реално покритие, Русия нямаше да я има на картата от поне 10 години, от когато, по всичко личи, ти тук й копаеш грроба. Смачкан комплексар - геополитик, хем с мнение. Парите валят на много места, но много далеч от теб и това, което се плюнчиш тук да обясняваш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 12 rate down comment 21
Jorkata
преди 1 година
Баси... v***tenka била цензурирана дума... Инвесторе - осираtе се!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още