IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Намериха ли руснаците слабото място на украинската контраатака?

Западни анализатори се опасяват, че импулсът на украинските военни е изчезнал в последните дни

13:30 | 16.06.23 г. 44
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украйна започна своето дългоочаквано контранастъпление и властите съобщават за връщането на около 100 кв. километра територия, окупирана от руснаците. Към 15 юни освободени са седем населени места в Донецка и Запорожка област, а офанзивата е по три фронта, пише в своя анализ по повод 477-ия ден от началото на войната Институтът за изучаване на войната (ISW).

На този фон обаче руските военни кореспонденти съобщават за ограничени успехи на украинците. Според тях причината за това забавяне са системите за радиоелектронни бойни действия, които блокират работата на модерното въоръжение, с което разполага Украйна.

Става въпрос за комплекси "Мурманск - БН", които нарушават работата на въздушното разузнаване на Украйна. Системите "Красуха - 4" пък имат потенциал да блокират сигналите в диапазон до 300 километра и това затруднява използване на високоточните оръжия, които са насочвани с GPS, разказват още руските военни кореспонденти. Тези системи блокират и комуникацията на украинските военни, която е ключово значение при действия в толкова разгърнат фронт.

Особено видно е това в Запорожкото направление, категорични са от руска страна.

В същото време руски източници потвърждават за активизиране на атаките на украинските военни именно в западните части на Запорожка област и допълват, че причината за това е подобряване на метеорологичните условия. Преди няколко дни украинският президент Володимир Зеленски също коментира, че контранастъплението е затруднено до известна степен заради проливните валежи в южните части на Украйна.

Един от съветниците на украинския президент Михайло Подоляк пък е категоричен, че контраофанзивата реално не е започнала, а се водят контранастъпателни действия.

От ISW отбелязват, че системите за радиоелектронни бойни действия мога да повлияят съществено на хода на военните действия. Отбранителната доктрина на руснаците предвижда първата фаза на отбранителната операция заглушаване и забавяне на атаката на противника, а втората - контраатака в слабите точки на противника, обясняват военните наблюдатели.

На този етап обаче не може да бъде потвърдено дали руската страна вече използва по-ефективно своите радиоелектронни системи и водят ли те действително до забавяне на украинското настъпление.

ISW също коментират, че придвижването на украинските военни по фронтовата линия в момента създава условия за по-широка офанзива, чиято цел на този етап все още не е ясна. За други западни военни анализатори в момента има признаци, че импулсът на украинските военни от първите дни на контраофанзивата е изчезнал, но и те признават, че е много рано да се правят изводи за развитието на ситуацията.

През есента Украйна успя да върне Херсон и Харковска област прикривайки успешно своите намерения и използвайки всякакви средства за дезинформация на противника.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 16.06.23 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

34
rate up comment 5 rate down comment 15
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007 ... и не са само Patriot и S-400 ... железен купол на израелците какво е ?! Астер 30 на французите какво е ?! THAAD какво е ?! NASAMS какво е ?! HONG Qi 9 на чайниците какво е ?! айде да не търся на финландците имаше нещо и на шведите ... :))) ... все са ПВО-та ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 21 rate down comment 10
Tikva007
преди 1 година
И за да се върнем към есенцията на статията, а именно: *Западни анализатори се опасяват, че импулсът на украинските военни е изчезнал в последните дни* - Да, изчезнал е след сериозния кютек, който очаквано изядоха. Всичко, което причиниха на руснаците от отбранителните си позиции, които готвиха с НАТО-вските съветници 8-години, сега им предстои да изпитат на свой гръб. Даже са в по-добра позиция - руснаците строиха отбрана само 4-5 месеца атакувайки и не са толкова умни, като мозъците от НАТО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 9 rate down comment 24
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007 ... смехорино ... С-400 не е ПВО система ... карабъл масква - провал (там беше С-300 форт , което е същото по същество) , летището в Крим - избомбиха 8 самальота - провал , летището в Архангелск - избомбиха 2 самальота - провал ... дроновете до масква - провал , чекай некой да се затирне да ги взима ... :))) ... а Patriot-а ... 13 от 13 кинжала ... и то от пълни лаици в употребата й , с дву месечен курс на обучение , без бойни стрелби почти ... нефелен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 17 rate down comment 7
Tikva007
преди 1 година
До: kuhao: През швепса ми е мнението на смачкан влашки кьопек. *Хората от форума* сте тримата глуупаци и Жорката - някаква рендомна люспа. Аз точно за да ви сипя върху мнението съм тук, защото сте низши организми с къс тракт и материалът веднага се усвоява от организма. Линкът беше за другия мамул, който твърдеше, че никой не купува оръжие от Русия, особено Индия. Вие нищо не сте купили. Дадохте едни пари на LM в труден за тях момент. Индия е купила, сиреч - получила каквото иска. Както и Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 17 rate down comment 6
Tikva007
преди 1 година
До: Jorkatа: И много ми е интересно дали знаеш дали и с какви срокове за изпълнение сключват договори за военни доставки компаниите от страните членки на НАТО и как изпълняват вече сключените договори, откак започна войната в Украйна. Особено за бронирана техника, самолети, ПВО всякакво и боеприпаси. Нашите Ф-16 къде са? Едва ли знаеш, но не пречи да погледнеш, за да не обясняваш колко са закъсали рашките. Все пак на 1000 км. фронт от 16 месец воюват срещу оръжия, дошли от половината свят, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 6 rate down comment 18
khao
преди 1 година
До: Tikva007 ето тоя линк е поредното доказателство че си тъъъъп на партиен секретар... какво искаш да ни покажеш с него? Че за 2022 Индия е купила оръжие колкото 8 Ф16, които купихме ние (1.6 милиарда $) ? ... *** мноооого продавате маааааа! :D:D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 8 rate down comment 19
khao
преди 1 година
До: Tikva007 Вярвам че го мислиш,, доказателство разбира се нямаш но как може да ми промени мнението един доказан тъъъпак и лъжец? ... и като гледам масовото мнение на хората от форума е като моето! Днес цял ден други те хранят и затапват лъжите които бръщолевиш... ако не виждаш глууупакооо, днес не се занимавам с теб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 24 rate down comment 7
Tikva007
преди 1 година
До: Jorkata: Да, те рашките воюват с копия и лъкове, докато целокупният Запад изгреба собствените си складове и де що можа да докопа по останалия свят, за да въоръжи Украйна за някакво митично настъпление на ВСУ, което се поссрра и приключи за две седмици. На мен не ми пречи, че живееш в измислена реалност, но не ми обяснявай на мен. Има къде да погледна: *https://***.statista.com/statistics/1296249/russia-arms-exports-by-country/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 14 rate down comment 8
Tikva007
преди 1 година
До: kuhao: Сега аз като ти напиша, че си най-глууупавият пррриматт и феноменален тъъъпак, който е минавал от тук, как ще промени собственото ти мнение за теб самия? Аз искрено го мисля, даже имам доказателства, но то с нищо не те променя. Тогава какво очакваш да направя аз? Да се обеся, или да ти се смея на просстотията? Даже не си ми смешен вече. Просто и аз ще наминавам, докато времето не става за друго, за да ти трроппам в устата. Това от теб го научих и ми харесва. Докато не ми писне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 9 rate down comment 26
Jorkata
преди 1 година
До: Tikva007 - тикво - от рашките в момента почти никой нищо не купува, и ако попиташ защо - питай примерно индийците, които си бяха купили 200 броя Т-90S, но вместо да ги карат индийци сега ги карат руснаци в Украйна (поне това, което е останало). Тоест говориш абсолютни глупости - НИКОЙ не купува руско оръжие сега поради 2 причини: първата е случая с индийците, втората е, че те не могат за себе си да произведат, камо ли за експорт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още