fallback

Намериха ли руснаците слабото място на украинската контраатака?

Западни анализатори се опасяват, че импулсът на украинските военни е изчезнал в последните дни

13:30 | 16.06.23 г. 44

Украйна започна своето дългоочаквано контранастъпление и властите съобщават за връщането на около 100 кв. километра територия, окупирана от руснаците. Към 15 юни освободени са седем населени места в Донецка и Запорожка област, а офанзивата е по три фронта, пише в своя анализ по повод 477-ия ден от началото на войната Институтът за изучаване на войната (ISW).

На този фон обаче руските военни кореспонденти съобщават за ограничени успехи на украинците. Според тях причината за това забавяне са системите за радиоелектронни бойни действия, които блокират работата на модерното въоръжение, с което разполага Украйна.

Става въпрос за комплекси "Мурманск - БН", които нарушават работата на въздушното разузнаване на Украйна. Системите "Красуха - 4" пък имат потенциал да блокират сигналите в диапазон до 300 километра и това затруднява използване на високоточните оръжия, които са насочвани с GPS, разказват още руските военни кореспонденти. Тези системи блокират и комуникацията на украинските военни, която е ключово значение при действия в толкова разгърнат фронт.

Особено видно е това в Запорожкото направление, категорични са от руска страна.

В същото време руски източници потвърждават за активизиране на атаките на украинските военни именно в западните части на Запорожка област и допълват, че причината за това е подобряване на метеорологичните условия. Преди няколко дни украинският президент Володимир Зеленски също коментира, че контранастъплението е затруднено до известна степен заради проливните валежи в южните части на Украйна.

Един от съветниците на украинския президент Михайло Подоляк пък е категоричен, че контраофанзивата реално не е започнала, а се водят контранастъпателни действия.

От ISW отбелязват, че системите за радиоелектронни бойни действия мога да повлияят съществено на хода на военните действия. Отбранителната доктрина на руснаците предвижда първата фаза на отбранителната операция заглушаване и забавяне на атаката на противника, а втората - контраатака в слабите точки на противника, обясняват военните наблюдатели.

На този етап обаче не може да бъде потвърдено дали руската страна вече използва по-ефективно своите радиоелектронни системи и водят ли те действително до забавяне на украинското настъпление.

ISW също коментират, че придвижването на украинските военни по фронтовата линия в момента създава условия за по-широка офанзива, чиято цел на този етап все още не е ясна. За други западни военни анализатори в момента има признаци, че импулсът на украинските военни от първите дни на контраофанзивата е изчезнал, но и те признават, че е много рано да се правят изводи за развитието на ситуацията.

През есента Украйна успя да върне Херсон и Харковска област прикривайки успешно своите намерения и използвайки всякакви средства за дезинформация на противника.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:08 | 16.06.23 г.
fallback
Още от Свят виж още