fallback

За първи път от началото на войната високопоставен китайски дипломат посети Киев

Бившият командир на подразделение на наемническата група „Вагнер", който дезертира в Норвегия, иска да се върне в Русия

06:53 | 18.05.23 г. 6
Автор - снимка
Създател

За първи път от началото на войната високопоставен китайски дипломат пътува до Украйна. Специалният пратеник Ли Хуей се срещна там с украинския външен министър Дмитрий Кулеба за разговори относно възможните мирни решения.

Според украинското външно министерство Кулеба е информирал китайския специален пратеник за „принципите за възстановяване на траен и справедлив мир". Външният министър е подчертал, че Украйна „не приема никакви предложения, които предвиждат загуба на нейната територия или замразяване на конфликта". Украйна настоява, наред с другото, за изтеглянето на всички руски войници от нейната територия като предварително условие за преговори.

Дезертьор от „Вагнер“ планира да се върне в Русия

Бившият командир на подразделение на наемническата група „Вагнер", който избяга в Норвегия по-рано тази година, иска да се върне в Русия. „Надявах се тук да намеря мир и спокойствие, да оставя зад гърба си цялата политика, войната и армията, но някак си не успях", казва Андрей Медведев на руски език в един от няколкото видеоклипа, публикувани в YouTube. Той казва, че е поискал помощ от руското посолство в Осло и ще подаде документи, за да улесни завръщането си.

Полетът на 26-годишния мъж до Норвегия влезе в заглавията на вестниците по целия свят през януари. Медведев е поискал убежище в Норвегия, тъй като се е страхувал за живота си. Той твърди, че е станал свидетел на убийства и лошо отношение към руски пленници, вербувани от „Вагнер“ да се бият в Украйна.

Други важни събития през нощта:

  • Украинските власти обявиха въздушна тревога в цялата страна. Военните предупреждават за възможни руски ракетни атаки в няколко региона, а в столицата Киев също са регистрирани експлозии.   
  • За първи път от 28 години Беларус частично възстановява контрола по границата с близкия си съюзник Русия. Целта е да се предотврати влизането на хора от трети страни в Беларус.   
  • Естонският парламент прие декларация в подкрепа на искането на Украйна да се присъедини към НАТО.   
  • След удължаването на срока на действие на споразумението за износ на украинско зърно Украйна призова за ефективното му прилагане.  
  • Украинският президент Володимир Зеленски благодари на държавите членки на Съвета на Европа за позицията им по отношение на руската агресивна война срещу страната му.  
  • За предполагаемо предаване на Русия на секретна информация за украински войски и компании 47-годишен мъж от Лвов трябва да изтърпи доживотен затвор.  
  • Твърди се, че при руските нападения в Херсонска област са загинали най-малко трима души.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:59 | 18.05.23 г.
fallback
Още от Свят виж още