fallback

Санкциите срещу Русия нямат съществен ефект върху българската икономика

Стокообменът между България и Русия през миналата година е нараснал, съобщи служебният икономически министър

13:14 | 11.05.23 г. 8

Износът на България към Русия намалява с 2% след въвеждане на европейските санкции срещу страната, но като цяло експортът ни към Руската федерация е под 1% от целия износ на страната. Това съобщи служебният икономически министър Никола Стоянов по време на изслушване в парламента по искане на партия „Възраждане“. На базата на наличните макроданни той заяви, че ефектът върху българската икономика от европейските санкции върху Русия не е съществен.

По думите на Стоянов, цитиран от БТА, дори преди да започне войната с Украйна, над 60% от стокообмена на България е с Европейския съюз, а този с Русия е едва 5-6% през последните десет години. 

По думите на министъра е рано да се каже какви са ефектите от санкциите по сектори. „Те са въвеждани от края на февруари насам и при всички тях важи правилото, че договорите, сключени преди въвеждането им, продължават да действат до изпълнението им“, посочи Стоянов и допълни, че има предположения и за презапасяване с някои стоки, внос от Русия, в очакване на въвеждането на санкции върху тях.

Икономическият министър съобщи още, че стокообменът между България и Русия през 2021 г. е бил 4 млрд. долара, а през миналата година – 6 млрд. долара.

„Трябва да мине доста повече време, за да може да се види реалният ефект от тези санкции върху българската икономика“, посочи министърът. Той напомни, че единадесетият пакет санкции все още е обект на преговори между страните от ЕС и позициите по него предстои да бъдат уточнени. Според Никола Стоянов той ще е насочен основно към ограничаване на възможностите за заобикаляне на досегашните санкции чрез реекспорт на забранени изделия и технологии към Русия от трети страни. Министърът допълни, че голяма част от съдържащата се информация относно обсъжданията на новия пакет санкции между страните членки на ЕС е чувствителна по своя характер и не може да бъде споделена в публично обсъждане в пленарна зала.

Никола Стоянов увери депутатите, че ще бъдат направени всички действия за максимална защита на националния интерес на България и напомни, че страната ни поиска да се наложи индивидуален подход при налагане на определени санкции към Русия, визирайки решението за двете дерогации, на чиято база днес българските горива са едни от най-евтините в Европа.

Министърът подчерта, че дерогацията е направена за България поради географското положение на страната ни и е с краен срок 31 декември 2024 г., след който санкциите ще се приложат в пълен обем и за нас. „Това е време, което трябва да бъде пълноценно използвано“, съветва Никола Стоянов.

Investor.bg припомня, че на 9 май, при посещението си в Киев за Деня на Европа, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен представи акценти от предложения 11-и пакет от санкции, в който се предлага страните членки на ЕС да налагат забрана за износа на определен вид стоки, ако се окаже, че те отиват в Русия през трети страни.

В пакета са добавени нови продукти, чийто транзит от трети страни през ЕС към Русия ще бъде забранен. Урсула фон дер Лайен даде пример с продукти, изработени чрез модерни технологии или части за самолети, които отиват в трети държави и допълни, че напоследък се наблюдава ръст на изключително необичайни търговски потоци между ЕС и някои трети страни, като тези стоки след това се озовават в Русия.

„Третият елемент в този пакет е, че предложихме да се забранят сенчести структури от Русия и трети държави, които умишлено заобикалят нашите санкции“, каза Урсула фон дер Лайен пред медиите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:14 | 11.05.23 г.
fallback
Още от Свят виж още