fallback

Украйна е унищожила собствен дрон над Киев

За САЩ е много малко вероятно Русия да използва ядрени оръжия 

06:33 | 05.05.23 г. 7
Автор - снимка
Създател

Украинските военновъздушни сили са свалили свой собствен предполагаем дефектен дрон над Киев. 

„Около 20:00 ч. безпилотен дрон Bayraktar TB2 загуби контрол по време на планиран полет в Киевска област ... целта беше унищожена", съобщиха ВВС. Предполага се, че е имало техническа грешка. Преди това украинската столица беше разтърсена от няколко експлозии. Вечерта в Киев и околностите му беше обявена въздушна тревога. По време на експлозиите журналисти от AFP видяха дрон, който украинската противовъздушна отбрана се опитваше да свали. 

От военната администрация на града заявиха, че над Киев има въздушна заплаха. Облак от черен дим увисна над града, когато военната администрация съобщи, че въздушната тревога е приключила. Кметът на Киев Виталий Кличко обяви, че пожарникарите са потушили пожар на първия етаж на четириетажен търговски център в квартал Соломянский. Пожарът е обхванал площ от 50 кв. м. Няма информация за пострадали.

Според украински източници в четвъртък вечерта Русия е изпратила до 24 бойни дрона срещу цели в Украйна, като 18 от тях са били свалени. Ръководителят на военната администрация в Киев Сергей Попко заяви, че от началото на годината в столицата не е имало "такава интензивност на нападенията", както през последните дни.

САЩ: Много малко вероятно е Русия да използва ядрено оръжие

Русия е много малко вероятно да използва ядрено оръжие, заяви днес директорката на националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс, цитирана от Ройтерс.

„Това е много малко вероятно според актуалните ни оценки", каза Хейнс пред Комисията за въоръжените сили към Сената на американския Конгрес. Напрежението между Русия и САЩ, свързано с ядрената заплаха, нарасна от началото на конфликта в Украйна, като руският президент Владимир Путин неведнъж предупреди, че Москва е готова да използва ядрения си арсенал, ако се наложи да защитава "териториалната си цялост".

През февруари Путин обяви, че Русия замразява участието си в договора Нов СТАРТ, който беше последното останало в сила споразумение в областта на контрола на ядрените оръжия със САЩ, ограничаващо броя на стратегическите ядрени бойни глави, които всяка от страните може да разполага.

Хейнс не даде подробности за приведените оценки на американската разузнавателна общност.

Американски служители от месеци казват, че не виждат признаци Русия да се готви да използва ядрено оръжие, но предупредиха също така, че ще останат нащрек.

Миналия месец високопоставен американски дипломат каза, че САЩ и НАТО трябва да останат бдителни за признаци, че руският президент Владимир Путин може да използва тактическо ядрено оръжие срещу Украйна.

Заместник държавният секретар на САЩ Уенди Шърман посочи, че обявяването на 25 март от Путин, че Русия се готви да разположи тактически ядрени оръжия в съседна Беларус "е негов опит да използва тази заплаха".

Въпреки това засега има уверения от Москва, че ще се въздържа от употреба на ядрено оръжие, отбелязва Ройтерс.

Миналата седмица например Кремъл омаловажи твърденията, че Русия може да планира да проведе ядрен опит, и каза, че всички ядрени държави се придържат към мораториума върху ядрените опити.

Зеленски бе приет от нидерландския крал 

Украинският президент Володимир Зеленски бе приет от нидерландския крал Вилем-Александър и му благодари за "подкрепата в защита на свободата (на Украйна)" по време на посещението си в Холандия, предаде DPA, като се позова на съобщение на президентската канцелария в Киев.

"Още от първите дни на руското нападение почувствахме, че Нидерландия и целият нидерландски народ застават на страната на Украйна", каза Зеленски на крал Вилем-Александър. 

След това Зеленски бе отведен във военновъздушна база заедно с нидерландския министър-председател Марк Рюте, където се срещна с украински военнослужещи, които са в Нидерландия за специално обучение. „Тук и сега виждаме какво е помощ и какво означава защитата на живота", каза украинският президент.

На Зеленски бяха показани оръжията и системите, на които се обучават украинските военнослужещи. „Всичко това приближава победата, нашата обща победа. Ние ще победим руското зло и ще защитим нашата свобода, нашия общ европейски начин на живот", каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:34 | 05.05.23 г.
fallback
Още от Свят виж още