fallback

Медведев: Ще прекратим зърнената сделка, ако Г-7 спре износа към Русия

Най-развитите страни в света обмислят почти пълна забрана на износа към Москва

17:40 | 23.04.23 г. 4

Бившият руски президент Дмитрий Медведев заяви в неделя, че ако Г-7 забрани износа към Русия, Москва ще реагира, като прекрати Черноморската зърнена сделка, която позволява жизненоважен износ на зърно от Украйна, предава Ройтерс.

Страните от Г-7 обмислят почти пълна забрана на износа към Русия, съобщи миналата седмица японската осведомителна агенция „Киодо“, като се позова на източници от японското правителство. Русия многократно заплаши да прекрати участието си в зърнената сделка, която трябва да изтече на 18 май.

„Идеята на глупаците от Г-7 за пълна забрана на износа към нашата страна естествено е прекрасна с това, че включва и съответно прекратяване на вноса от нашата страна в най-чувствителните категории стоки за Г-7“, заяви Медведев в публикация в канала си в Телеграм.

„В този случай зърнената сделка и много други неща, от които те се нуждаят, ще бъдат прекратени за тях“, допълни той.

Г-7 обсъжда промяна на подхода си към санкциите, така че износът към Русия да бъде автоматично забранен, ако не е включен в списък с продукти, за които е позволено да бъдат доставяни в страната. При настоящата рамка хранителни стоки могат да се продават в Русия, ако не са изрично включени в черен списък.

Медведев, който е дългогодишен съюзник на руския президент Владимир Путин, е заместник-председател на влиятелния Съвет за сигурност и оглавява правителствената комисия по оръжейно производство за войната в Украйна.

Москва многократно изрази недоволство от условията на Черноморската зърнена сделка, единствения дипломатически пробив в 14-месечния конфликт в Украйна. Страната заяви, че ще се оттегли от инициативата преди крайния срок на 18 май, ако Западът не отмени ограниченията върху износа на руски земеделски стоки и изкуствени торове.

Г-7 призова в неделя за „удължаване, пълно прилагане и разширяване“ на сделката за износ на украинско зърно през Черно море в комюнике на министрите на земеделието на най-развитите страни в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:40 | 23.04.23 г.
fallback
Още от Свят виж още