fallback

Русия планира реформа на противовъздушната си отбрана

Страната ще засили и ПВО силите си в близост до Финландия

15:42 | 10.04.23 г. 9
Автор - снимка
Редактор

Русия планира да реформира силите си за противовъздушна отбрана (ПВО), след като натрупа нов опит във войната в Украйна, и ще подсили своята ПВО, за да противодейства на присъединяването на Финландия към НАТО, заяви командир на военновъздушните сили на Русия, цитиран от Ройтерс.

Откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари миналата година в това, което нарича „специална военна операция“, битката се превърна в жестока артилерийска война с широка употреба на дронове и ракети, тествайки въздушната отбрана както на Русия, така и на Украйна.

В интервю, публикувано в понеделник за вестник "Червена звезда", генерал-лейтенант Андрей Демин, заместник-главнокомандващ на въздушно-космическите сили, казва, че силите за противовъздушна отбрана са били изправени пред редица предизвикателства заради украинските удари.

Русия, казва той, е добавила повече от 50 мобилни радарни станции, а самолети за ранно предупреждение и контрол A-50 са патрулирали 24 часа в денонощието, докато ракетните и противовъздушните инсталации в региони до Украйна са били подсилвани.

В украинските региони под руски контрол са били създадени части за противовъздушна отбрана, за да защитават ключови съоръжения, казва Демин, като в същото време Русия е увеличила производството на системата за борба с дронове RLK-MC.

Реформите "без съмнение са планирани и ще бъдат изпълнени", коментира Демин пред вестника на министерството на отбраната. „Целта на предстоящите промени е развитието на въоръжените сили, насочено към подобряване на системата за противовъздушна отбрана на Руската федерация“.

Демин допълва, че Русия ще укрепи отбраната си и след като Финландия, която споделя граница с Русия от 1300 км, се присъедини към НАТО.

„В тези условия силите за ПВО отработват въпроси за защита на държавната граница в северозападната част на страната в съответствие с повишената степен на заплаха“, казва Демин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:42 | 10.04.23 г.
fallback
Още от Свят виж още