fallback

Само мирно решение на конфликта в Украйна ще успокои пазарите, твърди експерт

Липсата на прогнозируемост прави България непривлекателна за инвеститорите, смята Павел Бандилов

11:17 | 04.04.23 г. 3

Силен стимул за пазарите, който би могъл да се случи и да върне световната икономика към растеж, е психологически фактор, който няма нищо общо с цифрите, но е изключително важен и това е да се намери мирно решение на събитията в Украйна. Това заяви Павел Бандилов, изпълнителен директор на „БПД Индустриален фонд за недвижими имоти“ АДСИЦ, в ефира на предаването „Светът е бизнес” по Bloomberg TV Bulgaria.

„Ако имаме край на конфликта, това е единственото нещо, което виждам в близката една година, което може да даде положително и силно отражение на пазарите”, посочи събеседникът.

По думите му в банковия сектор психологически нещата са се успокоили с оглед на гарантиране на депозитите без значение от сумата. „Дали наистина тази криза е овладяна и няма да има втора и трета вълна предстои да видим. Важно ще бъде и поведението на банките, защото ако има намалено кредитиране, това веднага ще даде отражение на инвестициите на компаниите и от там на работните места. При ръст на безработицата нещата стават още по-сложни с оглед на инфлацията, с която се борят банките, отбеляза Бандилов.

Коментирайки резултатите от изборите в България, събеседникът посочи, че очевидно отново е налице патова ситуация и е много вероятно пак да отидем на избори и то в момент, когато „глобалната икономическа обстановка е по-напрегната и рискова“.

“Определено България би имала нужда от правителство, което да начертае приоритети и да работи по тях. От политическата класа и елит очакваме да даде най-доброто решение и държавата да тръгне да го изпълнява“, посочи гостът в предаването.

По думите на събеседника липсата на прогнозируемост прави страната ни непривлекателна за инвеститорите.

„Трябва да има някаква формула на работещо правителство, което да бъде изключително активно. Преди години се правеха турове по инвестиционни форуми, където страната се представяше от министъра на икономиката, Агенцията по инвестиции, представители на частния капитал в България. Това отдавна не съм видял и чул да се случва”, каза той.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:17 | 04.04.23 г.
fallback
Още от Свят виж още