fallback

Руският финансов министър призова бизнеса да не пести пари при вноските към бюджета

Парите от еднократните плащания ще отидат за инфраструктура, социални разходи и в крайна сметка ще се върнат на предприемачите, изтъква Антон Силуанов

15:50 | 16.03.23 г. 4

Парите от еднократните плащания на бизнеса към бюджета на Руската федерация ще отидат за инфраструктура, социални разходи и в крайна сметка ще се върнат на предприемачите, заяви руският финансов министър Антон Силуанов в реч пред Конгреса на Руския съюз на индустриалците и предприемачите (РСИП), цитиран от РИА Новости.

„Не си струва да пестите пари за това“, изтъкна той по адрес на бизнеса в страната.

В началото на февруари първият вицепремиер на Русия Андрей Белоусов обяви, че правителството работи съвместно с бизнеса по въпроса за еднократните плащания към бюджета за 2023 г.

Министерството на финансите пояснява, че петролните, газовите и въглищните компании, секторът на малките и средни предприятия (МСП) и компаниите с печалби преди лихви и данъци под 1 млрд. рубли няма да плащат тази вноска, но няма да има изключения за банките. Очаква се тези средства да постъпят в бюджета през четвъртото тримесечие на 2023 г.

Силуанов каза по-рано, че се очаква да бъдат получени общо 300 млрд. рубли от еднократните вноски.

„Искам да кажа следното: къде ще отидат тези пари? Тези пари ще отидат за изграждане на инфраструктура, за същите пътища, за строителство и по-добро образование, за здравеопазване, за заплати на държавните служители. Всички тези пари след време ще се върнат към бизнеса. Хората ще купуват повече в магазините, ще има повече пътища и възможности за разширяване на бизнеса, така че всички ресурси, които събираме, всъщност ще се върнат на нашите предприемачи“, посочи Силуанов.

Обръщайки се към ръководителя на РСИП Александър Шохин, Силуанов добави: „Така че няма нужда да пестите пари за това, Александър Николаевич. Струва ми се, че трябва да вземем това решение с удоволствие и да продължим напред“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:51 | 16.03.23 г.
fallback
Още от Свят виж още